Recepten verzinnen

Favoriete lichaamsroutine

Nora Uitterlinden • 29 mrt 2012

De LOVERrubriek Favorieten is terug! Deze week schrijven auteurs over hun favoriete lichaamsroutine. Typische rituelen die een ander niet eens kan verzinnen maar voor hen zo wezenlijk voelen dat ze bíjna van levensbelang zijn. Vandaag: de hongerhigh.

Rond mijn tiende was ik met mijn vader op fietsvakantie. Vanuit Brabant duurde het zo'n drie dagen om Friesland te bereiken. Daar woonde mijn oma. Tijdens de lange fietsdagen at ik niet zoals normaal drie, maar wel zes boterhammen. In Friesland kreeg ik alles waar mijn honger om vroeg. De beste ontdekking was Vet eten. Met jus en roomboter was je maag sneller vol dan met mueslibroodjes zonder beleg.

Mijn eetlust beangstigde me. Ik vond het vervelend dat ik elk moment van de dag voelde dat ik eten in mijn lijf had en of ik alweer behoefte had er meer bij te stoppen. Daardoor ontdekte ik een groter genot: niet eten. Het had ongetwijfeld óók met beginnende borsten en dat soort dingen te maken, maar mijn grootste plezier van het niet-eten was dat ik een eigen project was begonnen. En het ging goed.  

Licht in je hoofd, alle punten van je to-do-lijstje afvinken, en dan, heel creatief, ook nog eens nieuwe dingen verzinnen. Ik vond het te veel gedoe om mijn 'project' door te zetten. Dan zou het opvallen en ik voelde ook wel aan dat het kleine-meisjes-gezeur was als je weinig at.

Maar door de tijd heen ontmoette ik sterke en succesvolle mannen die af en toe vastten, voor precies díe energierush. Ook wist ik al snel dat soms weinig eten niet betekent dat je eten niet waardeert: met honger verzin je de beste recepten.

Tegenwoordig vind ik juist dat ik het te druk heb om te vasten, en bewonder ik mensen die het om religieuze of politieke redenen wel doen. Het vele lekkere eten dat er nu in Nederland is - van truffelolie tot eetrijpe avocado's- lijkt al vanzelfsprekend, maar is nog steeds bijzonder. De commercie rondom diëten en lightproducten vind ik dan ook onsmakelijk. Een tienjarige zou er misschien in trappen, maar ik niet. Alleen als ik verliefd ben doe ik soms ingewikkeld en ga ik op zoek naar die hongerhigh. Of eigenlijk voelt het pas dan weer echt simpel. 

 

Foto: (cc) Michael Randall