Shoppen voor een goed gevoel

Earth Day via Pixabay
Earth Day via Pixabay
Miranda Valkenburg (bestuursvoorzitter)

Klimaatverandering, verlies van biodiversiteit… Als individuele consumenten hebben we er maar weinig invloed op. Willen we de uitstoot van CO2 terugdringen, dan zijn rigoureuze stappen en politieke keuzes nodig die verder gaan dan een verbod op plastic rietjes. Milieubewust leven zet geen enorme zoden aan de dijk, maar je draagt toch een steentje bij. En dat voelt goed.

Voor je verder leest... Heb je al gedoneerd aan onze crowdfunding? Ter ere van ons 50-jarig jubileum geven we een fysiek tijdschrift uit en daar hebben we jouw hulp bij nodig. De crowdfunding vind je hier.

Vandaag is het Earth Day ofwel de Dag van de Aarde. De Verenigde Naties hebben deze dag in 2009 uitgeroepen om wereldwijd uit te dragen dat we zuinig moeten zijn op Moeder Aarde. Het thema van Earth Day dit jaar is Planet vs. Plastics.

De opwarming van de aarde treft kwetsbare bevolkingsgroepen het hardst, vooral in niet-westerse landen. In de nasleep van natuurrampen, die door de opwarming van de aarde steeds vaker voorkomen, lopen vrouwen en meisjes grote risico’s. Zo bericht Amnesty dat zij worden blootgesteld aan seksueel geweld en uitbuiting, wanneer ze voedsel en andere basisbenodigdheden proberen te bemachtigen. Een ander voorbeeld is de toename van het aantal kindhuwelijken. Door groeiende armoede onder klimaatvluchtelingen worden dochters steeds vaker en steeds jonger uitgehuwelijkt.

Via greenwashing en valse duurzaamheidsclaims proberen vervuilende bedrijven hun straatje schoon te vegen. Ook wordt de oorzaak van - en oplossing voor - klimaatverandering bij individuele consumenten gelegd, hetgeen de aandacht afleidt van de werkelijke klimaatvernietigers.

Hoewel we als individuen de planeet niet kunnen redden, kan het geen kwaad om bewuster te consumeren. Zero waste en plasticvrije producten zijn weliswaar niet dé oplossing voor alle ellende in de wereld, maar maken die in elk geval niet erger. In vervolg op de artikelen Shoppen voor een gelijkwaardige wereld en Shoppen voor een groene wereld heb ik hieronder weer een aantal recent ontdekte producten verzameld.

Huis en tuin
Sprinklr zet zich in voor biodiversiteit, in en om het huis. Op de website kun je kiezen uit een groot assortiment: van eetbare tuinplanten en vlinderpakketten tot zaadmixen en biologische kamerplanten. Sprinkl steunt biologische kwekers en boeren die geen gif en kunstmest gebruiken. Daarmee draagt de organisatie bij aan het verminderen van pesticiden in lucht, bodem en grondwater. 

Het boek NO Grid Survival Projects bevat tientallen ideeën om jezelf en je omgeving zelfvoorzienend te maken en zodoende te beschermen in tijden van crisis, black-outs, rellen, hyperinflatie, natuurrampen en andere onvoorziene drama's. Van het opwekken van elektriciteit, het filteren van regenwater, het verbouwen van voedsel tot het opslaan van brandstof.

Wasstrips zijn een uitstekend alternatief voor die ellendig grote flacons wasmiddel die voornamelijk uit water bestaan. Alleen al het vervoer ervan zorgt voor onnodige milieubelasting vanwege hun gewicht en verpakking. Mijn favoriet zijn de wasstrips van Brauzz, maar er zijn inmiddels meer duurzame, plasticvrije, vegan en biologisch afbreekbare wasstrips verkrijgbaar. Een greep: Briters, The Good Brand, Last Object en Mother’s Earth. De meeste van deze merken bieden ook andere duurzame schoonmaakmiddelen.

Voor huishoudelijke producten ben ik al jaren vaste klant bij Leven Zonder Afval, maar onlangs ontdekte ik de Plastic Free Company. Hun herbruikbare keukenpapier met vrolijke printjes ga ik binnenkort zeker bestellen.

Schoenen
De productie van schoenen is behoorlijk schadelijk voor mensen, dieren en het milieu. Voor de productie van leer worden miljarden dieren gruwelijk mishandeld en bij het looiproces worden giftige chemicaliën in rivieren gedumpt. Bovendien zijn de arbeidsomstandigheden in de sector betreurenswaardig, met lange werkdagen, lage lonen en onveilige werkomstandigheden.
Voor duurzame, zero-waste, vegan schoenen kun je onder meer terecht bij Allbirds, Nooch en Thaely.

Gezonde diervoeding
Diervoeding uit de supermarkt is ongezonder voor je huisdier dan menigeen denkt. Het heeft doorgaans een lage eiwitkwaliteit en een laag gehalte aan essentiële vetzuren. Het is vaak gemaakt van vermalen vlees en slachtafval, en bevat een mix van onduidelijke ingrediënten, zoals botten, huid en hoeven. Deze voeding is daarom moeilijker te verteren en leidt tot maag- en darmproblemen. Plus, in tegenstelling tot de heersende opinie, kunnen honden prima gedijen bij een veganistisch dieet.

Edgard & Cooper heeft een ruim assortiment uitgebalanceerd, makkelijk te verteren honden- en kattenvoer met een hoge voedingswaarde, waaronder vegan opties. Het bedrijf doneert een klein deel van de winst aan goede doelen om dierenwelzijn te bevorderen, zoals het opleiden van dierenartsen en het vaccineren van zwerfhonden in ontwikkelingslanden.

Biologische diervoeding zonder chemische kleur-, geur- en smaakstoffen is ook verkrijgbaar bij Yarrah. Naast droogvoer, natvoer en snacks voor honden en katten kun je er ook biologische kattenbakvulling bestellen. Absolute favoriet bij mijn logeerhond Ziva zijn de vegan hondenkoekjes.

Weg met voedselverspilling
Voedselverspilling is een groot probleem. Er zijn verschillende initiatieven die eraan bijdragen om dit tegen te gaan. No Waste Army maakt producten van reststromen en overschotten: groente en fruit die niet aan het schoonheidsideaal voldoen en daardoor anders vernietigd zouden worden. Denk aan kromme wortels, te grote pompoenen of misvormde pastinaak. De producenten van No Waste Army maken van deze imperfecte groente en fruit van Nederlandse bodem houdbare producten, zoals fruitsap, soep, broodspread en kruidenmix. Elk kwartaal wordt een box bezorgd en de inhoud is altijd een verrassing. Alle boxen zijn vegetarisch.

Go vegan
Dat plantaardige voeding het minst belastend is voor de natuur, behoeft allang geen betoog meer. Recent ontdekte ik de Peas Maker Stukjes, een multifunctionele vleesvervanger: vegan, sojavrij, glutenvrij en boordevol eiwitten. Het is een gezond en duurzaam product, gemaakt van gele erwten en tuinbonen, die je in veel recepten kunt gebruiken en waar je je eigen smaak aan kunt geven.

In supermarkten zijn steeds meer plantaardige producten te koop. Albert Heijn heeft sinds vorig jaar het huismerk Terra. Deze plantaardige lijn bevat producten die de supermarkt al in het assortiment had, aangevuld met nieuw vegan aanbod. Het herkenbare Terra-jasje maakt het voor veganisten ook wat makkelijker. Heel fijn dat ik niet telkens mijn leesbril hoef te zoeken om de ingrediënten te bestuderen.

Vakantie!
Vakanties en reizen kunnen prima samengaan met aandacht voor het milieu. Op deze website vind je allerlei tips voor een duurzame vakantie. Besluit je deze zomer te gaan kamperen in je eigen tuin? Dan kun je met je vakantiegeld wellicht een goed doel steunen. De organisatie Justdiggit heeft als missie om Afrikaanse landschappen binnen tien jaar groener te maken en af te koelen. Dat doet ze door aangetast land te verbeteren en de vegetatie terug te brengen. Tot nu toe heeft de organisatie 300.000 hectare hersteld en meer dan 9 miljoen bomen teruggebracht.

Meer tips voor milieubewust en verantwoord shoppen vind je in de artikelen Shoppen voor een gelijkwaardige wereld en Shoppen voor een groene wereld.


Help je mee om 50 jaar LOVER te vieren?
Dit jaar bestaat LOVER 50 jaar. Sinds de start in 1974 draait LOVER volledig op vrijwilligers en donaties. Om ons verleden te eren en ons jubileum te vieren maken we een fysieke uitgave. Daarvoor is - naast de tomeloze vrijwillige inzet van schrijvers en beeldmakers - ook geld nodig. Er is €3100 nodig om de productie en verzending van de fysieke uitgave te bekostigen en een evenement hieromheen te verwezenlijken. Wil jij meehelpen? Doneer dan aan onze crowdfunding bij Voordekunst. Vergeet ook zeker niet de tegenprestaties te checken!

Meer LOVER? Volg ons op XInstagramLinkedIn en Facebook.