Just Say No

Meat Market: Female Flesh under Capitalism door Laurie Penny

• 15 okt 2012

Brits feministe Laurie Penny (25) schreef met Meat Market: Female Flesh under Capitalism een helder betoog over het nieuwe en oude  feminisme. Daarbij gebruikt ze de complexe genderverhoudingen van transseksuelen om de omgang met vrouwelijkheid aan te kaarten. Het gaat haar niet alleen om gender opnieuw ter discussie te stellen - ze eist weerstand van vrouwen.

Om haar betoog voor een nieuwe revolutie te verhelderen, bedient Penny zich van veel tweede golf feministen. Vooral Greer moet het daarbij ontgelden, omdat deze transseksuele vrouwen niet accepteert als vrouwen. Volgens Penny is dat typisch voor een maatschappij waarin de vrouwelijke identiteit vastligt. Penny maakt daarbij dankbaar gebruik van de vraag wat overblijft wanneer we hedendaagse vrouwelijkheid onder het loep nemen. Ter illustratie laat Penny verschillende vrouwen aan het woord om te verduidelijken hoe het is gesteld met het lot van de moderne (trans-)vrouw.

In de feministische traditie zet Penny de vrouw als slachtoffer van het patriarchaat en kapitalisme neer. De vernedering van huishoudelijk werk, de huisvrouw als showobject en rechteloos bezit van de man – we kennen het allemaal. Haar observaties zijn hierdoor even actueel als voor de hand liggend.

Haar laatste hypothese luidt: “Contemporary pseudo-feminism is all about the power of yes.” Anders dan dertig jaar geleden is de patriarch-kapitalist niet langer onderdrukker maar bevrijder. Vrouwen en transgenders omarmen elk vrouwelijk element dat is aangereikt door de maatschappij. Ze zijn gestopt met de strijd tegen het patriarch en aanvaarden de onderdrukking die hieruit voortkomt. Ze zegevieren het ideaalbeeld van het anorexia meisje, schoenenfetisj en mooi lingerie als bevrijding van hun lichaam. Kortom, zo beweert Penny, vrouwen moeten weer beginnen om nee te zeggen tegen vrouwelijke clichés en zo haar feministische kracht terugvinden.

Hoe zit het dan met de feministische kracht van haar betoog? Ik denk dat het voor iedereen die minder bekend is met feministische theoriëen geschikt leesmateriaal is. Penny legt helder en simpel, maar ook boeiend uit hoe nauw elk maatschappelijk fenomeen is verweven met een voortdurende nadelige positie van de vrouw. Ze geeft een overzicht van een veeltal problemen met genderidentiteiten. Voor doorwrochte feministen is het een vluggertje van 66 pagina’s, een aardige herinnering van belangrijke literatuur en een mooie weerspiegeling van hedendaagse verhoudingen tussen de seksen.

Meat Market: Female Flesh under Capitalism is verschenen bij Zero Books