Laten we niet te snel juichen

Asha ten Broeke over de Emancipatiemonitor 2014

redactie • 19 dec 2014

Gisteren lieten we hier Rutger Bregman aan het woord over de Emancipatiemonitor, vandaag wetenschapsredacteur bij de Volkskrant Asha ten Broeke, die de cijfers in het rapport van het CBS nuanceerde. Het ontkurken van journalistieke champagneflessen is voorbarig, stelt ze. De Grote Vrouwelijke Revolutie die Bregman aankondigde, komt er in elk geval niet als we nu al juichend op de rem gaan staan. Want, zo zegt Ten Broeke, bij zulke berichten zijn er altijd krachten die beweren dat de emancipatie nu wel voltooid is.

Ten Broeke citeerde onder meer Ciska Dresselhuys die in het Radio 1-programma De Ochtend terecht opmerkte dat we er nog lang niet zijn en dat de situatie na 1 januari 2015 haar zorgen baarde, als de nieuwe mantelzorgregeling van start gaan. Het huidige, buitengewoon ongeëmancipeerde regeringsbeleid zal ertoe leiden dat veel werk waarvoor vrouwen eerst betaald werden dan onbetaalde arbeid zal zijn. Maar dat is niet de enige domper op het emancipatiefeestje, zegt Ten Broeke. In de Emancipatiemonitor staat namelijk ook dat het aantal financieel onafhankelijke vrouwen niet gestegen is. Bovendien gelden de cijfers voor blanke, hoogopgeleide vrouwen, het aantal laagopgeleide vrouwen dat werkt bleef even laag en onder vrouwen van Turkse, Marokkaanse en Surinaams-Nederlandse vrouwen nam het percentage arbeidsdeelname zelfs af. Lees er meer over in Asha ten Broeke’s ‘Voorbarig om journalistieke champagnekurken te laten knallen’ dat vandaag centraal staat in LOVER’s Uitgelicht.

‘De uitgenodigde deskundigen hadden wat meer moeite met het volhouden van deze goednieuwsshow. Demograaf Jan Latten van het CBS deed nog echt zijn best, maar kon niet voorkomen dat een en ander wat karig begon te klinken: 'Er zijn niet méér vrouwen op de arbeidsmarkt gekomen, maar toch is dat gunstig, want er zijn mínder mannen op de arbeidsmarkt gekomen, door economische tegenwind.' Ook een ander damesmazzeltje dat hij aanstipte, kwam verminderd puik uit de verf: 'Vrouwen hebben een extra recht, die leven een paar jaar extra. Mannen krijgen zware gebreken en gaan dood. Vrouwen krijgen zware gebreken en blijven leven. Dat is toch een pluspunt voor vrouwen.' Juist, ja.’ – Asha ten Broeke