Skaten als emancipatiemiddel

Holystoked maakt skaten toegankelijk voor Indiase meisjes

15-02-2018 GirlsSkateDay- by Shashank Somanna
15-02-2018 GirlsSkateDay- by Shashank Somanna
Manel van Nieuwland • 15 feb 2018

Skateboarden wint de laatste jaren aan populariteit in India. Channy Lowang is lid van het Holystoked Collective en skateboardt inmiddels vier jaar in Bangalore. Zij wil skateboarden bij meisjes in India promoten, om op die manier vrouwenemancipatie te stimuleren.Door skateboarden overwinnen meisjes angsten en krijgen ze meer doorzettingsvermogen, waardoor hun zelfvertrouwen toeneemt.

Het is twaalf uur ’s middags als Lowang met haar twee honden skatepark The Cave binnenloopt. Vanwege de felle zon zoekt ze een plekje in de schaduw om te zitten. Ik heb hier met Lowang afgesproken om erachter te komen waarom skateboarden steeds vaker wordt ingezet als emancipatiemiddel. Skateboarden wint sinds 2010 aan populariteit in India, maar is nog vrij onbekend. Lowang en Holystoked zetten zich in om van skateboarden een inclusieve sport te maken.   

Channy Lowang (foto:Shashank Somanna)

Channy Lowang (Foto: Shashank Somanna)

Veiligheid

“Meisjes in India missen vaak net dat extra duwtje in de rug om te gaan sporten, vooral publiekelijk op straat. Zelfs vandaag de dag is het nog niet vanzelfsprekend dat meisjes de vrijheid hebben om te doen en laten wat ze willen.” Lowang voelt zich ook niet altijd even veilig. “Ik ga niet alleen op straat skaten, omdat er een kans is dat ik me dan onveilig voel. Dit hangt af van de buurt waar ik ben. Soms skate ik wel alleen, als de straat veilig voelt. Voor mij betekent ‘veilig’ dan dat er minder voertuigen rijden, mensen vriendelijk zijn, en dat mensen elkaars persoonlijke ruimte respecteren.” Lowang is geboren in Arunchal Pradesh, een staat grenzend aan Bhutan, Myanmar en China. Een plek waar ze veel vrijheid had, bijvoorbeeld in haar kledingkeuze. “Als ik om mij heen kijk merk ik dat emancipatie van vrouwen nu meer zichtbaar is dan tien jaar geleden.” Dat het beter gaat met de vrouwenemancipatie blijkt ook verschillende onderzoeken. In 2015-2016 was het aandeel van vrouwelijke leerlingen 48% van het totaal.

Emancipatie

Skateboarden is een sport die de laatste jaren steeds vaker wordt ingezet om kinderen te emanciperen. Verschillende organisaties als Skateistan en Make Life Skate Life  zetten zich hiervoor in. Deze organisaties focussen zich voornamelijk op kansarme kinderen, met extra aandacht voor meisjes. “Ik denk dat veel meisjes door skaten een angst overwinnen. Skateboarden kan in het begin erg lastig lijken en soms zelfs eng, maar als je die eerste angst overwint voel je dat je sterker in je schoenen staat. Skateboarden is erg persoonlijk, iedereen ervaart het anders. Het is dus vooral een kwestie van heel veel oefenen, en veel vallen en opstaan. Steeds weer opnieuw oefen je een bepaalde skate trick tot het eindelijk lukt. Dat is erg leerzaam en vergt veel doorzettingsvermogen, meisjes worden hierdoor zelfstandig en leren hun eigen krachten kennen.”

kennismaking skateboarden

Lowang is altijd erg sportief geweest; ze deed jarenlang aan gymnastiek en heeft interesse in avontuurlijke sporten zoals klimmen. Voor haar studie verhuisde ze naar Bangalore. Op een dag vertelde een vriend haar dat er een Girls Skate Day, een skateboard-workshop speciaal voor meisjes en vrouwen, werd georganiseerd door Holystoked. Dat is een collectief van skaters die skateboarden in India willen promoten en skateparken willen bouwen. “Ik was erg enthousiast en kocht gelijk een eenvoudig skateboard. Shashank Somanna, een van de oprichters van Holystoked, vroeg mij om zoveel mogelijk meisjes en vrouwen uit te nodigen voor de workshop. Somanna en andere leden van Holystoked hadden ervoor gezorgd dat het skatepark tijdens de Girls Skate Day uitsluitend door meisjes kon worden gebruikt om te skaten. Hierdoor voelden zij zich meer op hun gemak en hadden we veel plezier. Nadat de workshop voorbij was mochten de jongens weer skaten.” Na deze kennismaking bezocht Lowang af en toe het skatepark, vooral in de ochtenden wanneer het daar nog rustig was.

Girls Skate Day

Girls Skate Day (Foto: Shashank Somanna)

Girls Skate Day (Foto: Shashank Somanna)

In heel India zijn inmiddels meer dan dertig vrouwelijke skaters. Hoewel het aantal vrouwelijke skaters dus groeit, is dit nog erg weinig in vergelijking met het aantal mannelijke skaters. Lowang ziet graag dat skateboarden populairder wordt onder meisjes en vrouwen. “Er zijn een aantal redenen waardoor het voor meisjes moeilijker is om te skaten. Zo zijn er te weinig skateparken: in Bangalore zijn er nu maar twee, waarvan alleen The Cave gratis toegankelijk is.” Daarom organiseert Holystoked regelmatig evenementen en workshops om skateboarden te promoten en meer bewustzijn te creëren. “Wij organiseren evenementen speciaal voor meisjes, zoals Girls Skate Day. Op die dagen bieden we gratis lessen aan en organiseren we wedstrijden. Aanvankelijk vond ik de naam Girls Skate Day niet zo fijn, omdat deze term zelf ook bijdraagt aan seksisme. Een evenement zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn, maar dan misschien[L3]  met speciale uren waarin uitsluitend meisjes mogen skaten, omdat ze zich dan meer op hun gemak voelen. Maar het gebruiken van de naam Girls Skate Day maakt de boodschap wel duidelijk, meisjes zullen zich door die naam sneller aangesproken voelen. Hopelijk weten ze zo ook dat ze kunnen rekenen op onze steun en dat er meer meisjes zullen zijn.” Om de evenementen te promoten nodigen vrouwelijke skaters individueel meisjes uit en benadrukken ze dat zijzelf aanwezig zullen zijn. Deze aanpak werkt goed: het aantal meisjes dat skateboard neemt toe.

Weinig rolmodellen

Een andere manier om skaten te promoten is meer skateboardende meisjes en vrouwen laten zien in de media. Dan ziet iedereen dat meisjes ook kunnen skateboarden - wat hopelijk inspirerend werkt. “Onlangs organiseerden we een skatewedstrijd voor kinderen onder tien jaar. Ik hoopte dat er minstens één meisje zou meedoen, maar helaas deden alleen jongens mee. Dit is erg jammer. We organiseren immers wel skatelessen voor meisjes, dus ze kunnen het wel. Ik denk dat het erg inspirerend en uitnodigend zou zijn voor andere meisjes als ze zien dat meer meisjes skaten. In oktober 2017 gaf Lizzie Armanto, een Amerikaanse pro skater, een skate-workshop voor meisjes in ons skatepark. Dit was een inspirerende dag voor de meiden. De hele skateboard community is er voor begeleiding en ondersteuning van meisjes die willen skaten, wij zijn erg inclusief en iedereen is bij ons welkom.”

Inspiratie

Een inspirerend voorbeeld van die inclusiviteit is de videoclip Alpha Female van de Britse indie-rock-band Wild Beast, die Lowang mede produceerde. In de clip is te zien hoe Indiase meisjes en vrouwen skateboarden in Bangalore. “Ik wilde hier graag aan meewerken, omdat de video een goed voorbeeld is voor andere meisjes die willen skaten. Daarom besloot ik filmregisseur Sasha Rainbow te helpen als productie-coördinator. Ik regelde dat er voldoende vrouwelijke figuranten waren voor de clip. Eén van die meisjes is Kamali, een zevenjarig meisje uit een klein vissersdorpje. Zij is een gedreven meisje dat veel tijd spendeert aan skateboarden. Nu maakt Sasha Rainbow een film over Kamali en haar moeder, die ervoor vecht dat haar dochter zich door te skateboarden kan blijven ontwikkelen. Hopelijk inspireert het verhaal van Kamali meer meisjes om te gaan skaten.”

Manel van Nieuwland studeert journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, ze schreef dit interview als onderdeel van haar studie. Manel droomt van een carrière als Zuid-Azië-correspondent. Op haar blog  schrijft ze over Indiase actualiteiten.