Uitgelicht: Open over seksueel geweld

Claire Coumans • 7 sep 2017

In veel media werd afgelopen week aandacht besteed aan seksueel geweld tegen vrouwen. Zo deelden Melissa en Lynelle, twee slachtoffers van seksueel geweld, hun verhaal in Misbruikt van BNN, waarin zij en andere vrouwen vertellen wat hen is overkomen. Ze gaan de confrontatie aan met hun familie, vrienden - en in sommige gevallen de dader.

Speak up
Bijna driekwart van de Nederlandse vrouwen werd ooit seksueel geïntimideerd. Een op de tien vrouwen werd verkracht. Schokkende cijfers, zeker als we weten dat lang niet alle vrouwen die seksueel geweld ervaren ook aangifte doen. Slachtoffers voelen vaak schaamte, of herkennen hun eigen ervaring niet als seksueel geweld.

Laten we niet langer meer zwijgen over seksuele intimidatie, schreef Lieke Kuiper daarom in de Volkskrant. Zelf werd ze uitgelachen toen ze na een ongewenste betasting in de kroeg een plens bier over zichzelf heen goot. Had iemand de aanrander maar laten weten dat hij de idioot was, niet zij. Laat dus van je horen, de volgende keer dat je iemands handen een verkeerde kant op ziet gaan, pleit ze.

Wereldwijd verzet
In de Groene Amsterdammer beschrijft Mounir Samuel de golf van seksueel geweld tegen vrouwen als een breder, mondiaal fenomeen. “Met de razendsnelle publieke en ook politieke opkomst van de vrouw (vooral in niet-westerse samenlevingen) en de ongekende sociale emancipatie (vooral van niet-westerse vrouwen in westerse landen) is er een nieuw maatschappelijk equilibrium aan het ontstaan,” aldus Samuel. “Verward en in veel gevallen ontmand grijpen jongens en mannen naar fysiek en seksueel overwicht.”

Samuel beschrijft, geïnspireerd door een onderzoek van Mama Cash, hoe wereldwijd steeds meer vrouwen zich hiertegen verzetten. Hij sprak met drie activisten, uit Rusland, India en Egypte, die vertelden hoe zij “dagelijks geconfronteerd worden met de dubbele strijd met de straat en de staat.” Drie indrukwekkende vrouwen, wiens verhalen duidelijk maken dat de strijd tegen seksueel geweld vaak verwikkeld is met de strijd tegen militarisme, nationalisme, fascisme en tradities.