Vorige week maandag was het #blackmonday, het . De dag dat 100.000 Poolse vrouwen hun werk stillegden en de straat op gingen om actie te voeren tegen een verregaand wetsvoorstel om abortus .
Onze oplossing voor de maandagblues is er weer! De prille, maandelijkse LOVER feministische muziekrubriek, voor muziek-LOVERs die de dag graag met een feministisch verantwoord deuntje beginnen! Vorige maand hebben de eerste editie afgetrapt met Beyoncé. Vandaag de tweede editie met Imani Coppola.
Heb ik - als voormalig corpslid - nog wat toe te voegen aan de scherpe stukken van Rutger Bregman in De Correspondent, Marije van Rest in de Volkskrant en Laura Kits en Rosanne Boermans in NRC? Eigenlijk niet, dacht ik.
Ieder1 heeft - mede door acteur en initiatiefnemer Nasrdin Dchar - al menig BN’er aan zich kunnen binden. Toch maakt het initiatief dat een ‘deken van positiviteit’ over Nederland wil leggen de nodige weerstand los.
Ik lig op mijn rug, met de knieën uit elkaar en kijk naar het hoofd tussen mijn benen. “Niks te zien”, zegt de gynaecologe. Als het zo door gaat vrees ik dat we ook deze keer geen eitjes kunnen oogsten.” Ik kijk met haar mee op de monitor waar ik door ervaring inmiddels zelf ook kan zien dat er niets veranderd is aan de vage blub van grijze en zwarte vlakken in mijn buik. Wat ik ook zie, een eicel kan ik er ook niet in ontdekken, dan zouden er wittige puntjes moeten zijn. “Kom over drie dagen maar terug, misschien is er dan iets.”
‘La bellezza non ha età. La fertilità si’, wat zoveel betekent als ‘Schoonheid kent geen leeftijd. Vruchtbaarheid wel’, is slechts een van de zes campagneposters waarmee de Italiaanse minister van volksgezondheid, Beatrice Lorenzin, het startsein gaf voor de Nationale Dag van de Vruchtbaarheid
Het moet maar eens afgelopen zijn met cultural appropriation, vindt schrijfster Lionel Shriver. En dan heeft ze het niet over het toe-eigenen van andere, onderdrukte culturen, maar over de term zelf, die volgens haar politieke correctheid afdwingt en auteurs beperkt in hun creativiteit.
Een populaire serie in de zeventiger jaren was Roots. Het maakte diepe indruk op me. De Negers. De slavernij! Niets wist ik ervan. Het werd niet op school behandeld. De hele zilvervloot werd in je hoofd gestampt en het lijden van de Hollanders ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, je werd er mee doodgegooid bij geschiedenisles. Nederland massaal in het verzet, leerde ik op school. Er waren destijds anders wel 72.000 geregistreerde NSB-ers.
Vandaag vervolgen we het interview met activiste Mercedes Zandwijken door LOVER-auteur Anissa Buzhu. Mercedes spreekt over haar activisme, initiatieven en toekomstvisie. ‘Vier jaar geleden was ik erg geëmotioneerd door alles rondom ras, maar nu ben ik erg strijdbaar geworden. Ik ben ongeveer
Hoe oppervlakkig de modewereld ook kan zijn, het blijft een kind van zijn tijd en dat is te zien aan de toenemende diversiteit op de catwalk. Maar volgt de mode de mens of volgt de mens de mode? En is diversiteit ‘trendy’ of een trend?
‘Meisje van 17 jaar verkracht’, las ik enkele dagen geleden in een krant. Triest bericht. ‘Asielzoeker opgepakt in verband met verkrachting 17-jarige’. Ook een treurig bericht. Volgens het artikel fietste het meiske in het donker, om 3.00 uur ‘s nachts. Jong en blij, totdat de onverlaat haar van haar fiets trok en haar jeugd in één klap om zeep hielp. Persoonlijk vraag ik me dan altijd af of zo’n enge man daar al uren staat te wachten en te smachten tot er heel toevallig, moederziel alleen, een vrouwmens langsfietst.