Hoog tijd dus om eens buiten de witte mannelijke high art bubbel te kijken. Voor dit artikel zette ik daarom een aantal toffe kunstenaressen op een rij. Kijk je mee?
Was er toen maar een tv-programma zoals Gewoon. Bloot. Een programma waarin kinderen vragen mogen stellen aan gewone, blote mensen over hun lichaam. Zonder dat seks ook maar ter sprake komt. Gewoon, omdat iedereen er anders uitziet en alle lichamen er mogen zijn.
Van 16 tot en met 25 april vindt het jaarlijkse festival Movies that Matter plaats. Dit internationale film- en debatfestival presenteert een programma met 30 nationale en internationale premières en een breed scala aan verdiepingsprogramma’s waarin mensenrechten centraal staan. Ook de
Antisemitische uitlatingen door Forum voor Democratie, molotovcocktails bij een synagoge in London, de schorsing van oud-Labourleider Jeremy Corbyn, en de veelvoorkomende leus ‘Hamas, Hamas, joden aan het gas’ op voetbalvelden: het zijn slechts enkele voorbeelden van Jodenhaat, oftewel antisemitisme,
Een vrouw die thuis in elkaar wordt geslagen? Een vrouw die wordt verkracht door haar eigen man? Dat gebeurt toch alleen maar in achterstandswijken? Niets is minder waar. Uit cijfers blijkt dat 1 op de 5 vrouwen ooit fysiek is mishandeld door een (ex-)partner. Dit geweld beperkt zich niet tot een bepaalde laag van de bevolking. Dat weet ik uit eigen ervaring en uit de ervaringen van vrouwen om mij heen; vrouwen die durven te delen.
Geen zin om eieren te zoeken? Geen trek in feeststol of chocoladehazen? Verlost van de obligate paasbrunch met de familie vanwege de coronamaatregelen, maar vergeten een afspraak te maken bij de meubelboulevard? Geen nood. Komend weekend hoef je je niet te vervelen. Wij van LOVER hebben weer een aantal
Geschiedenisboeken staan nog steeds bol van mannen en ook in ons collectief geheugen zijn vrouwen vaak ver te zoeken. Daar moet verandering in komen, vinden studenten Anouk Wolkotte (21) en Charlotte Hermanns (22).
Haal je regenboogvlag maar van zolder, want donderdag 1 april is het de verjaardag van het zogeheten ‘homohuwelijk’*. Op deze datum is het twintig jaar geleden dat het huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht werd toegestaan in Nederland. Hiermee was Nederland het eerste land ter wereld dat het ‘homohuwelijk’ officieel geldig verklaarde en liep hiermee flink op zijn tijd vooruit.
De roman is al tijden onderwerp van debat. De belangrijkste claim die hierbij wordt gemaakt is dat deze vorm van literatuur niet meer relevant is in de huidige digitale samenleving. Met dit artikel doe ik graag een duit in het zakje van het pleiten vóór de hedendaagse roman. Hiervoor kijken we naar twee romans die bijna een eeuw van elkaar verwijderd zijn. Orlando, geschreven door Virginia Woolf, verscheen in 1928, ver vóór de digitale revolutie. En How to be Both, geschreven door Ali Smith, verscheen recenter in 2014.
Vanaf aanstaande zondag 21 maart blikt het Moluks Historisch museum terug op 70 jaar Molukse aanwezigheid in Nederland. Zondag om 12.00 wordt afgetrapt met een livestream onder de naam BETA DISINI: Ik ben hier. Daarna gaat de (voorlopig) virtuele wisselexpositie van start genaamd IKAT dat verweven betekent in het Bahasa Indonesia.
Hoe meer ik lees over Jenna Gribbon, hoe meer mijn liefde groeit voor deze hedendaagse kunstenares en haar fascinatie voor kijken en bekeken worden in alledaagse situaties. Hoewel haar schilderijen haast vluchtige snapshots lijken, zijn de beelden van Gribbon tot in detail doordacht. Van de steeds terugkerende fluorescerende tepels tot aan de bijzondere perspectieven, elk detail in het werk van Gribbon is weloverwogen en zorgt voor een extra betekenislaag.
De kranten staan er al weken vol van en op radio en tv wordt het dagelijks herhaald: het recordaantal vrouwelijke lijsttrekkers bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. In lyrische bewoordingen bewieroken de media het hoge percentage vrouwen op menig kieslijst. Gezien de theatrale nadruk op deze kwantiteit