testosteron rex
testosteron rex

Testosteron Rex. Het einde van de gendermythe

Het beeld van mannen als jagers en vrouwen als verzamelaars zit hardnekkig in ons brein verankerd. Een overvloed (bij mannen) of tekort (bij vrouwen) aan testosteron zou nog altijd ons gedrag van vandaag bepalen. Volgens Cordelia Fine is dit niets meer dan een hardnekkige seksistische erfenis en heeft het weinig met wetenschappelijk onderzoek te maken. 

Neuroseksisme
De Brits-Canadese filosofe en psychologe dit experiment. Marketingtechnisch is deze indeling zeer lucratief, maar evolutionair slaat het nergens op.

Tot slot
Testosteron Rex biedt een ontnuchterend inzicht in en overzicht van allerlei neurologisch, psychologisch en sociologisch onderzoek op het gebied van mogelijke verbanden tussen testosteron, de hersenen en het gedrag van vrouwen en mannen. Vrouwen en mannen verschillen maar weinig van elkaar. Er zijn vooral overeenkomsten. Fine doet een zorgvuldig en onderbouwd beroep: vergeet Testosteron Rex en laten we ons focussen op de maatschappij die we willen.

Uw reactie

Uw reactie

Maria

dinsdag 9 okt 2018 00:00

Hé hé. Dit zeg ik al decennia. Het spreekt boekendelen voor de totale sociale hersenspoeling van de maatschappij dat iedereen - m/v - zo lang erin geloofde. Er zijn wel een paar dingen in dit artikel waar ik absoluut niet mee eens ben: (1) "Het beeld van mannen als jagers en vrouwen als verzamelaars zit hardnekkig in ons brein verankerd": pertinent niet waar, althans niet voor degenen die wél in staat zijn om voor zichzelf te denken. Beter zou zijn om "...zit hardnekkig in het brein van velen / de meerderheid". (2) "Dat opdelen van mensen in de categorieën ‘vrouwen’ en ‘mannen’, én het daaraan koppelen van veronderstelde eigenschappen en geaccepteerd gedrag, is een dwingend keurslijf waar je je als individu onmogelijk aan kunt onttrekken." Zie hierboven bij (1). Je moet niet iedereen over 1 kam scheren. Sommigen onder ons hebben wél genoeg lef om zich er wél aan te onttrekken: ik doe het van kinds af aan. Ik heb het altijd pertinent geweigerd om mij door de maatschappij in allerlei hokjes geplaatst te worden, hetzij op basis van geslacht of op welke andere basis dan ook.