Boer zoekt Vrouw bewijst: we meten met verschillende maten tussen de seksen

...en daar is Vera het slachtoffer van.

Vincent van Zalinge
Vincent van Zalinge
Maaike van Leendert (bestuurslid)

Laat ik deze column beginnen met een bekentenis: ik kijk al jaren Boer zoekt Vrouw. En ondanks dat ik mij steeds meer erger aan de patriarchale structuur van het programma, zit ik nog steeds elke week klaar om “Boer zoekt Vrouw terugkijken” te googelen, omdat ik het programma op zondagavond wederom ben vergeten. Al snel na het begin van dit seizoen verschijnen er daarom talloze artikelen over Boer zoekt Vrouw op mijn tijdlijn, omdat mijn algoritme heeft bedacht dat ik daar ook wel in geïnteresseerd zou zijn.

Ieder seizoen heeft wel één of meerdere kandidaten die eruit springen. Dit seizoen is dat Vera, één van de vrouwen op de boerderij van Boer Geert. Op een ochtend waarop ik het opstaan graag nog even uitstel, open ik – stiekem toch wel nieuwsgierig – een artikel van RTL Boulevard, getiteld “BzV-kijkers zijn kritisch over schunnige Vera”. Die titel belooft natuurlijk al niets goeds, maar de inhoud schokt mij des te meer. De strekking van het verhaal? Vera had tijdens de aflevering gemeld dat ze graag een man wilde die ook om haar innerlijk gaf, en terwijl ze haar looks tentoonstelde en met de betreffende man flirtte. Hoe durft ze?!

Ook Rick Evers was in zijn bekende Boer zoekt Vrouw blog niet mals over Vera. “Welkom bij een nieuwe aflevering van Vera Zoekt Aandacht”, begint hij zijn wekelijkse bijdrage. De objectiverende, seksistische drek die erachteraan komt, ga ik niet eens herhalen. Laten we het erop houden dat Vera iets anders aan had moeten doen, als ze echt had gewild dat Boer Geert naar haar innerlijk zou kijken. Het is dan ook fascinerend om te zien dat het blog verder gaat over een andere bekendheid van dit seizoen: Boer Geert-Jan. Hij haalde de media met zijn joggingbroeken en konijnenonesie en kandidate Jacqueline heeft besloten iets van zijn kledingstijl te zeggen. Evers schrijft: “Ze zei het precies goed: "als je een vrouw verliefd op je wil laten worden, dan helpt een wijde joggingbroek niet echt mee".”

Wacht even, dus bij Geert-Jan is het wél belangrijk dat hij wat meer moeite voor zijn uiterlijk doet, maar wanneer Vera dit doet, wordt het afgestraft? Naast dat het buiten kijf staat dat Geert-Jan ook zou moeten kunnen dragen wat hij zelf wil, merkte ik bij mijzelf aardig wat frustratie door de verschillende benadering ten opzichte van de twee. Door zowel Evers en RTL als talloze gebruikers van sociale media wordt Vera afgeschilderd als het eeuwenoude archetype van ‘de hoer’. Ze durft het namelijk aan om zich seksueel op te stellen en straalt daarbij ook een zekere assertiviteit en zelfvertrouwen over haar lichaam uit. Annalin van Putten legt in haar artikel “De heelwording van de oergodin: de emancipatie van de ‘hoer’” glashelder het gevaar van dit archetype uit: wanneer je als vrouw serieus genomen wil worden, dien je je volledig te onthouden van ‘sletterig gedrag’, oftewel: je dient je seksuele verlangens te onderdrukken en vooral niet te veel van je lichaam te laten zien.

Uit bovenstaand artikel is dan ook op te maken dat de berichtgeving rondom Vera uiterst schadelijk is, omdat deze het idee bevestigt dat een vrouw vraagt om objectiverende opmerkingen als ze er goed uitziet en aandacht voor haar innerlijk helemaal niet waard is. Ze vestigt immers zelf de aandacht op haar uiterlijk. Het wordt tijd dat de kijkers van Boer zoekt Vrouw inzien dat het één het ander niet uitsluit. Iedereen verdient namelijk respect, ongeacht wat diegene aan heeft.

 

Steun LOVER!
Vond je dit een goed artikel? Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Laat je waardering blijken door een (eenmalige) donatie en help ons. LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.