Briefwisseling: Chosen family - deel 3

Briefwisseling beeld door Margot Beekelaar
Briefwisseling beeld door Margot Beekelaar
Rocher Koendjbiharie • 15 okt 2021

Naar aanleiding van dit essay van Roxane Gay zijn Rocher Koendjbiharie, hoofdredacteur Expreszo, en Aimée Dabekaussen, onze hoofdredacteur, een briefwisseling gestart. Dit is de derde brief in de reeks. Aimées brieven zijn te lezen op Expreszo. Lees hier de eerste brief van Rocher en hier Aimées antwoord daarop.


Hi Aimée,

Dank je wel voor je mooie brief. Ik heb ’m rustig doorgelezen op een druilerige zondagochtend met een kopje thee en ook jij hebt me weer aan het denken gezet. Allereerst vind ik het belangrijk om je te laten weten dat ik het eigenlijk heel fijn vind dat we op deze manier gedachten met elkaar uitwisselen en over elkaars wereld en leven leren. Voor mij is verbinding met andere queer personen een essentieel onderdeel van mijn eigen queer zijn.

Hoe je in je brief schreef over je coming out en hoe je toekomst paradoxaal genoeg in duigen viel en tegelijkertijd wagenwijd openstond, raakte me. Want ik weet hoe je je voelt, en ik denk dat uit de kast komen en zijn wie we echt zijn ons ook ontdoet van de verwachtingen die de samenleving van ons had. Want de toekomst die in duigen viel, dat is een toekomst die jou, mij, ons opgelegd werd, een toekomst waarin we zouden moeten voldoen aan de heteronormativiteit van de samenleving. Maar we weigerden. We weigerden ons daaraan te conformeren, en doorbraken dat. De samenleving ziet ons wellicht als devianten, maar we zijn wel vrije devianten. Vrij van de verwachting om een gekaderd leven te leiden volgens de wetten van heteroseksualiteit. Je schreef ook over hoe je nu aan je eigen beeld voor de toekomst werkt. Hoe ziet de toekomst er voor jou uit? Zijn er dingen die je eerst niet durfde te doen of juist niet wilde doen waar je nu wel vrijheid en openheid voor en over voelt?

Je citaat van Audre Lorde deed me goed, want ook ik probeer op die manier mijn leven in te richten en echo deze woorden in mijn hoofd elke keer dat ik de wereld rechtvaardiger en gelijkwaardiger probeer te maken. Maar je woorden triggerden ook iets anders in mij, namelijk de notie dat onze gemeenschap soms nog steeds gedicteerd wordt door de wil van (sommige) witte homomannen. Als ik bijvoorbeeld nadenk over de keren dat mensen zich (zwaar) kritisch hebben uitgelaten over de Progress Pride flag – de vlag waarin onder andere mensen van kleur en trans personen gerepresenteerd worden – realiseer ik me dat dat vaak witte homomannen zijn. Natuurlijk betreft het niet alle witte homomannen, maar hun wit-zijn en hun man-zijn zijn twee kenmerken waar ze nauwelijks tot geen nadelen van ondervinden. Mensen zoals jij en ik navigeren onszelf toch op een andere manier in de gemeenschap, maar ook in de wereld an sich.

Nu ik het toch heb over de gemeenschap en de wereld in het algemeen, de beeldvorming van onze gemeenschap naar de buitenwereld toe is ook niet je van het, als je het mij vraagt. Steeds meer aspecten en onderdelen van onze community zijn terug te zien in populaire media. Maar of we daar blij mee moeten zijn, ik weet het niet. Dan denk ik aan het slecht geproduceerde tweede seizoen Drag Race Holland waarin iemands ervaringen met racisme gereduceerd worden tot een storyline en alles ordinair geseksualiseerd wordt. Maar ook een Prince Charming, waarin wederom de witte homoman centraal staat, incluis een sixpack en de perverse neiging van het programma om in de smaak te vallen bij cisgender en heterovrouwen. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Ik ben een beetje aan het afdwalen op deze wat meer filosofische overpeinzingen van mijn visie op onze gemeenschap, zoals ik vaker doe. Ik ben erg met onze gemeenschap begaan, zeker in een tijd waarin het geweld richting ons meer toeneemt, maar ik ben me ook bewust van het feit dat mijn mening en visie slechts dat is: van mij, en iets waar anderen zich niks van aan hoeven of willen trekken.

Waar je in je brief ook over schrijft, is dat je denkt nog een lange weg te gaan hebben wat betreft puzzelen over je identiteit, en je dit op sommige dagen haat. Mag ik vragen waarom je dat op sommige dagen haat? Ik ben benieuwd of we daarin overeenkomsten hebben, alhoewel ik niet helemaal weet hoe ik mijn eigen struggles daarmee onder woorden moet brengen, besef ik me nu.

Aan het einde van je brief vroeg je me of er een persoon is die mijn toekomstbeeld heeft beïnvloed, of dat er misschien een specifiek moment is dat mijn beeld over de toekomst heeft veranderd. Mijn antwoord is paradoxaal: niemand heeft echt mijn toekomstbeeld veranderd en tegelijkertijd hebben zoveel mensen mijn toekomstbeeld veranderd. Alle queer mensen die ik in de afgelopen dertien jaar ben tegengekomen – ik ben alweer dertien jaar uit de kast, ik kan het soms nauwelijks geloven – hebben invloed gehad op mij en mijn toekomstbeeld als queer persoon. Maar tegelijkertijd voelt het ook alsof mijn toekomstbeeld nooit echt anders is geworden, omdat ik altijd diep in mezelf voelde dat ik bepaalde dingen ging doen. Het klinkt misschien wat vaag, maar ik heb me altijd al out of place gevoeld. Misschien voel ik dat nog steeds wel een beetje. En naarmate ik ouder werd en meer verbinding kreeg met de persoon wie ik daadwerkelijk ben, ontdekte ik dat die persoon zich altijd al in me verschuilde. Het vuur dat wakkert in mij moest alleen groot genoeg worden voordat ik los kon breken.

De dagen worden weer korter, kouder en natter, en het is weer even afwachten hoe de crisis zich verder ontwikkelt. Ik hoop dat het goed met je gaat en je veilig blijft.

Liefs, Rocher


Wie is Rocher Koendjbiharie?
Rocher Koendjbiharie is schrijver en activist. Als hoofdredacteur van Expreszo stuurt hij de redactie aan en creëert hij een familiegevoel voor iedereen die bij Expreszo zit. Hij zet zich in voor de emancipatie van verschillende groepen en focust zich met name op LHBTI+-emancipatie.


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.

Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedin en Facebook