Feminisme gaat niet om perfectie
In april 2019 bekritiseerde Jameela Jamil, actrice, activiste en oprichtster van I_weigh, een aantal Instagramposts van Khloe Kardashian. Deze influencer en realityster verkocht namelijk afslankproducten, zonder erbij te vermelden dat zij haar lichaam ook zo strak in model kreeg door een personal trainer en plastische chirurgie. De berichten zijn intussen alweer verwijderd, maar het voorval deed heel wat stof opwaaien. Het bekritiseren van een vrouw was namelijk uit den boze, kreeg Jamil te horen. Zij was toch feministe? Zij moest een self-made vrouw als Kardashian niet te schande maken voor het gebruik van afslankproducten. Was hier sprake van krabben of was het simpelweg kritiek hebben? En ben je alleen feminist als je nooit kritiek hebt op wat een andere vrouw doet?
Jameela Jamil strijdt al jaar en dag tegen dieetpolitiek en het geld dat verdiend wordt door vrouwen schaamte aan te praten over hun gewicht en lichaam. Haar kritiek op Khloe Kardashian was niet bedoeld om haar naar beneden te halen. Zij wilde laten zien dat Kardashian haar lichaam niet dankt aan een afslankdrankje en dat uiterlijk niet iemands waarde bepaalt. Het feminisme van Jamil is simpelweg anders dan het ‘feminisme’ van de Kardashians. Want ook over hoe feministisch de Kardashians zijn wordt veel geschreven, bijvoorbeeld hier en hier.
Eind 2020 kreeg auteur Stella Bergsma kritiek op het posten van een aantal (bijna-)naaktfoto’s van zichzelf. Het was niet alleen de typische internetkritiek die vrouwen online vaker over zich heen krijgen, het was ook kritiek op haar feminisme. Haar naakte lijf zou het perfecte feministische ideaal schaden: “Het gaat weer alleen om tieten!” Maar is dat wat Bergsma probeerde te bereiken? Of betekent feminisme voor haar dat zij vrij is om te doen wat ze wil, vrij om van haar lichaam te houden en het aan anderen te laten zien? Het is een keuze. Net zoals sekswerk en de Islam niet inherent antifeministisch zijn: het zijn keuzes. En voor mij is feminisme dat vrouwen de keus hebben om zelf te kiezen wat zij wel en niet willen. (Behalve TERFS. Die moeten wegblijven.)
Mensen hebben verschillende ideeën over feminisme en hoe dat uitgedragen moet worden, maar de basis blijft hetzelfde: gelijkheid voor ieder mens. Je hoeft dan ook niet zwijgzaam met elke vrouw in te stemmen om feminist te zijn; een kritische noot op z’n tijd is niet alleen verfrissend, maar ook hard nodig. Feminisme is niet perfect, maar het gaat ook niet om perfectie. Net zoals in elke andere groep en stroming nemen mensen hun eigen ervaringen mee in hun activisme. Zolang iedereen op eigen wijze invulling geeft aan gelijke behandeling en openstaat om van anderen te leren, proberen we de wereld inclusiever en eerlijker te maken voor iedereen.
Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.