Seksueel geweld: de pandemie die maar niet overgaat
16 Days of Activism against Gender-Based Violence
Vandaag is de laatste dag van de 16 Days of Activism against Gender-Based Violence. Met deze jaarlijkse campagne schenken de Verenigde Naties aandacht aan de pandemie van seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen. Ook in Nederland zijn de percentages schrikbarend.
Elke week wordt er in Nederland een vrouw vermoord, omdat ze vrouw is.
Eén op de vier vrouwen in Nederland wordt slachtoffer van seksueel geweld.
De helft van de vrouwen krijgt te maken met fysiek grensoverschrijdend gedrag.
Vrijwel alle vrouwen maken seksuele intimidatie mee. Dit laatste varieert van iets schijnbaar onschuldigs als nafluiten, sissen of naroepen – en dat begint al op zeer jonge leeftijd – tot opdringerig gedrag tijdens het uitgaan of in het openbaar vervoer, tot online verkrachtingsbedreigingen.
Ik ken geen enkele vrouw die nog nooit voorzorgsmaatregelen heeft genomen, wanneer ze in het donker naar huis loopt. Denk aan je sleutels tussen je vingers houden, (zogenaamd) telefoneren, of met een koptelefoon lopen zonder naar muziek te luisteren, alleen maar als ‘excuus’ om vervelende opmerkingen te kunnen negeren. We komen liever een beer tegen dan een man.
Hoe wrang is het dat meisjes al op jonge leeftijd angst wordt ingeboezemd voor ‘de man in de bosjes’, terwijl de meeste daders in je eigen huis wonen? Statistisch gezien loop je het meeste risico wanneer je ’s avonds naast je eigen vent in bed kruipt.
Alleen al de angst voor geweld perkt levens van vrouwen in, want hoe vrij ben je als je niet gedachteloos de deur uit durft? Wanneer je herhaaldelijk achteromkijkt of voortdurend de omgeving afspeurt? Als je schrikt van een naderende auto? Hoe vrij ben je als je geen melding durft te maken van misstanden, omdat je waarschijnlijk niet geloofd wordt, omdat de lengte van je rok wordt bekritiseerd, of omdat je een zeur wordt genoemd die niet tegen een grapje kan?
Alleen al door de angst leggen vrouwen zichzelf beperkingen op. Daarmee komt (de dreiging van) seksueel geweld verdacht dicht bij de definitie van terrorisme.
Aan alle roeptoeters die nu verontwaardigd in de gordijnen vliegen: nee duh, not all men, maar helaas wel all women. We kunnen aan je buitenkant niet zien of je een gevaar vormt of niet. Als jij een schaal vol bonbons voor je krijgt en je weet dat één op de tien dodelijk is, zou je het risico dan nemen en ontspannen een paar chocolaatjes oppeuzelen?
De rechten en veiligheid van vrouwen staan steeds meer onder druk. Je hoeft maar een beetje het nieuws te volgen om te snappen hoeveel ellende er is en hoe eenvoudig zwaarbevochten rechten worden teruggeschroefd. Nederland is niet beter dan de rest. Zo bepaalde onze Raad van State vorige week nog dat het welzijn van vrouwen ondergeschikt is aan de vrijheid van godsdienst.
Meer lezen? LOVER schreef al eerder over de 16 Days of Activism against Gender-Based Violence en de campagne Orange the World:
16 Days of Activism: stop geweld tegen vrouwen
Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen
16 Days of Activism: kijk-, lees- en luistertips
Steun LOVER!
LOVER draait sinds de start in 1974 volledig op vrijwilligers en donaties. Wil je dat een van Nederlands oudste feministische tijdschriften blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind hier.