Waar blijven de loodgietsters?

5-4-2023
5-4-2023
Mirjam Brouwer (hoofdredacteur)

‘Jij komt hier vaker, toch?’
De man achter de toonbank scant het koperen koppelstuk voor mijn waterleiding.
‘Ik ben hier weleens geweest. ’
Ik denk: misschien twee keer. In de afgelopen twee jaar.

Ik ben een jonge vrouw in een winkel vol pvc-buizen, constructiematerialen en drainageapparatuur. Want ja, in mijn vrije tijd leg ik weleens pijpleidingen aan, en daar heb ik spullen voor nodig die de Gamma niet heeft. Verraste blikken rusten op mijn yogabroek.

Bouwen, repareren en lassen is namelijk nog steeds een mannenzaak. Slechts 0,5% van de loodgieters is vrouw, meldt het CBS, en ook onder bouwarbeiders en automonteurs zijn de vrouwen ver te zoeken. Dit terwijl banen die traditioneel met vrouwelijkheid geassocieerd worden, zoals kinderopvangleidster (leider?), steeds meer door mannen worden uitgevoerd. Intussen is al 16% in deze beroepsgroep man.

Waarom blijven de percentages vrouwen in ‘mannenberoepen’ dan zo laag? Hoogstwaarschijnlijk bieden de taferelen op de NOS-sportredactie ons het antwoord op dit vraagstuk, namelijk: een onveilige werkomgeving. Seksisme en objectificatie zijn aan de orde van de dag voor de weinige vrouwen die zich dagelijks in de bouwketen wagen, daarbij de Playboyposters aan de muur zo goed mogelijk negerend. De meeste vrouwen vinden het echter al onprettig genoeg om lángs een bouwplaats te lopen, laat staan dat ze er op één willen werken.

De seksisme-incidenten binnen mediabedrijven zouden de aanleiding moeten vormen om álle werkomgevingen veiliger te maken. Het is tijd dat vrouwen lasser, tegelzetter of ICT-specialist kunnen worden zonder dingen als: ‘Lukt dat wel, meissie?’ of ‘Wat doe je vanavond?’ naar hun hoofd te krijgen. Ook tienermeisjes moeten na hun middelbare school lekker met pijpleidingen aan de slag kunnen zonder dat iemand daar een dubbelzinnige grap over maakt.

In een tijd waarin je soms weken moet wachten voor je een behoorlijke loodgieter aan de deur krijgt, lijkt me dat iets waar iedereen baat bij heeft.

Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.
Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.

©Foto: Holly Ladd