Zonder make-up ben je mooier: Mannen en Make-up
Het is geen geheim dat steeds meer mannen make-up dragen. Toch is make-up nog steeds een vrouwending volgens velen. Dat leidt ertoe dat weinig mannen durven toe te geven dát ze make-up dragen of dat ze dat zouden willen doen. Mannen zouden zich moeten verlossen van het stereotyperende beeld van een man; dat masculien, stoer en ruig is. Of mannen daarom make-up kunnen en mogen dragen, is vandaag de dag nog steeds een vraagstuk.
‘Kunnen en mogen mannen make-up dragen?’
Dat dit tegenwoordig nog een vraag is die rondgaat in de wereld, vind ik erg jammer. Make-up is geslachtloos. Het is simpelweg een zeer krachtig hulpmiddel dat zelfvertrouwen kan opwekken. En nee, dat geldt niet alleen voor mannen die zich wat vrouwelijker gedragen of voor mannen die vrouwelijk willen zijn, maar voor alle mannen (en vrouwen natuurlijk). Het dragen van make-up gaat over het creëren van de beste versie van onszelf. Maakt niet uit op wat voor een manier.
Ondanks de velen ‘goede stappen’ – zoals De LINDA het noemt - die al zijn gezet binnen de cosmetica- en reclamewereld, heerst er nog steeds een stigma op make-up voor mannen. Alhoewel er niet veel over wordt gesproken, voelt het voor veel mannen onbewust wel als een taboe om make-up te dragen. ‘De druk van de maatschappij –betreft dit onderwerp – heeft veel meer invloed op heteromannen dan op gaymannen. Door marketing vinden we make-up vrouwelijk, iets waar een heteroman vaak niet mee wil worden geassocieerd. Dat wil overigens niet zeggen, dat ze geen maquillage gebruiken. Als student werkte ik in een parfumerie en daar vroegen mannen meer dan eens of ik iets had om hun wallen mee weg te werken. En geloof me, die waren allesbehalve gay’, deelt de 23-jarige Mishel Bronx in het artikel.
Mannen die make-up dragen
Toch is dat niet helemaal de werkelijkheid. Er heerst wel een stigma, maar dat wordt langzamerhand steeds meer doorbroken. Zo verlangen de meeste mannen ernaar om zich zelfverzekerd te voelen, net als vrouwen. Platform Beautyformen deelt in een artikel een Brits onderzoek dat aantoont dat 1 op de 10 mannen weleens stiekem make-up gebruikt. Maar dat is nog niet alles, 52% daarvan gebruikt namelijk regelmatig make-up en 21% zelfs elke dag. Vooral concealer (71%), lipbalsem (64%) en eyeliner (49%) zijn populaire beautyproducten onder mannen.
Niet alleen in Europa, slaat het enthousiasme toe. Volgens de peilingen van Morning Consult overweegt een derde van de jonge mannen in de Verenigde Staten om make-up te dragen. Van de mannen tussen de 18 en 29 jaar is dat 33% , terwijl nog eens 30% van de mannen tussen de 30 en 44 jaar aangeeft dat ze openstaan voor het idee. Het blijkt dus dat steeds meer mannen inderdaad make-up dragen of willen dragen. Oprichters van cosmeticamerken voor mannen (bijvoorbeeld Formen en War Paint) schrijven dat de toegenomen belangstelling van make-up onder mannen niet alleen toeneemt, maar ook dat er een stijgende lijn zit in een bredere acceptatie van het idee dat make-up genderneutraal is.
Ook is de ontwikkeling van mannen die meer make-up dragen een uitvloeisel van een cultuur die steeds meer waarde hecht aan mannelijke ijdelheid, deelt mannelijke make-up tester Joel Stein. Een paar decennia geleden werd het als oppervlakkig of saai beschouwd als mannen zich te veel concentreerden op hun kleding of kapsels. Nu zijn mannen bijna net zo belangstellend als vrouwen als het gaat om een aantrekkelijk en goed verzorgd voorkomen. Als het dragen van make-up ervoor kan zorgen dat mannen zich beter voelen over hun uiterlijk, moedig ze dan aan.
Als vrouwen hebben we alle vrijheid in de wereld om van alles op ons gezicht te smeren en dat is vaak ook nog maatschappelijk aanvaardbaar. Mannen zouden dat ook moeten ervaren. Het getuigt namelijk van echte mannelijkheid als een man uit het mannelijke stereotype kan stappen en kan zijn wie hij daadwerkelijk wil zijn. Nu zeg ik niet dat elke man make-up moet dragen, maar degenen die dat wel willen of nodig hebben om zich op hun gemak te voelen in hun eigen huid, hoeven en mogen geen slachtoffer zijn van de traditionele visie op mannelijkheid. Zo bewees de Beauty Boys Movement - door het dragen van make-up als man openlijk te delen - in voorgaande jaren al dat het dragen van make-up door mannen volledig normaal is en ook door de rest van de wereld als normaal moet worden gezien. En dit is iets waar ook beautymerken niet meer omheen konden draaien. Zo werkte Rimmel London samen met Lewys Ball, werd Manny Gutierrez het gezicht van Maybelline, stond James Charles op de cover van Covergirl en kreeg de Britse vlogger Jake Jamies een contract bij L'Oréal. Hun missie? Mannen die make-up dragen eindelijk maatschappelijk aanvaardbaar maken. Om die reden hebben ze de hashtag #makeupisgenderless opgericht.
Mannen dragen geen make-up
Toch voelen veel mannen zich nog steeds onder druk gezet om er mannelijk uit te zien en om aan bepaalde schoonheidsnormen te voldoen. We horen vaak zinnen als: ‘mannen horen mannelijk/masculien te zijn’, ‘een man moet sterk zijn’ en ‘een man moet ruig en stoer zijn’. Opmerkingen zoals deze laten weinig ruimte voor mannen om hun plaats in de samenleving te herpositioneren of opnieuw te definiëren, door bijvoorbeeld make-up te dragen. Op de één of andere manier (en ik weet niet hoe) besloot de samenleving dat alleen vrouwen make-up mochten dragen. Dat is niet terecht. Ons geslacht zou totaal irrelevant moeten zijn.
Ongeacht je keuzes en je geslacht, de samenleving zal altijd over je oordelen We zullen nooit iedereen tevredenstellen en dat is oké. Iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn en te doen en laten wat hij of zij wil. Als dat het dragen van make-up is, moet je dat zeker doen! Zelfs als je gewoon je huid egaliseert met foundation of donkere kringen verbergt met concealer, is het iets dat je kunt dragen op een manier die voor jou comfortabel is. Als mannen make-up willen dragen op een onopvallende of juist op een kleurrijke, experimentele manier, laat ze dat dan lekker doen! Mannen, go for it! Zoals RuPaul altijd zegt: “If you can’t love yourself, how in the hell you gonna love somebody else?”.
Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.