boys and girls
boys and girls
redactie • 28 apr 2015

ACHTJARIGE BEËINDIGT SEKSISTISCHE LABELS OP KINDERBOEKEN

Toen haar school in Londen een boekenmarkt van uitgeverij Scholastic organiseerde, wilde de Britse achtjarige Els een piratenboek, maar volgens het label op het boek was dat alleen voor jongens. Haar moeder zei haar niet te mokken, maar om er iets aan te doen. Een achtjarige activiste was geboren, want Els startte een petitie om het onderscheid tussen zogenaamde meisjes- en jongensboeken aan te vechten en ze won.

‘Niet elk meisje houdt van prinsessen in roze jurken. Iedereen is anders en zo hoort het,’ zegt Els. Met hulp van haar ouders, vrienden en leraren wist ze al snel tachtig handtekeningen te verzamelen om de stereotypen in kinderboeken tegen te houden. ‘Want meisjes kunnen even goed van piraten en sport houden en jongens van dieren en koken, toch? 'Ik wil niet dat mijn vrienden zich eenzaam voelen omdat ze niet mogen lezen wat ze willen.’ De moeder van Els nam contact op met de organisatie van de Let toys be toys-campagne, die voor de afschaffing van genderlabels op speelgoed pleit. De organisatie stuurde de petitie door naar de uitgeverij. Met succes, want inmiddels heeft niet alleen Scholastic besloten te stoppen met genderlabels op hun boeken, maar ook acht andere kinderboekenuitgeverijen. Verheugend nieuws, kunnen wij alleen maar stellen, dat hopelijk meer kinderen inspireert die niet in hokjes gestopt willen worden. ‘Achtjarig meisje maakt einde aan seksistisch gelabelde kinderboeken’ van Focus.be staat vandaag dan ook centraal bij LOVER.

‘Volgens Jess Day van Let toys be toys dragen uitgeverijen een grote verantwoordelijkheid. 'Labellen op basis van geslacht zendt een verkeerde boodschap uit naar jongeren.' Zo stond op de site van Scholastic onder het boek oorlogsverhalen voor jongens volgende reactie: ‘Ik heb enorm genoten van dit boek, ook al ben ik een meisje.’ Day hekelt het tweede deel van die zin.’ – Focus.be

Uw reactie

Uw reactie