Hoeders van oeroude tradities op het TranScreen Filmfestival

redactie • 4 jun 2015

Gisteren opende het TranScreen, het Amsterdamse Transgender Festival in Filmhuis Cavia. Het is een van de grootste filmfestivals ter wereld die zich volledig toelegt op mannelijkheid, vrouwelijkheid en alles wat zich ertussen, erboven, eronder of erbuiten beweegt. Het festival heeft veel Nederlandse premières, Q&A’s en filmworkshops. Er zijn publieksprijzen, feesten, debatten en er is een expositie. Cavia is niet de enige locatie, ook in onder andere Vrankrijk, 4BID Gallery, Filmhuis Rialto en Nachtcafé Emperium zijn er activiteiten. Wie de grenzen van gender wil overstijgen kan zich tot en met zondag 7 juni bijna vierentwintig uur per dag onderdompelen in het festival.

Openen de meeste filmfestivals zuinig met één film, bij TranScreen doen ze daar niet aan. Ze presenteren maar liefst vier filmblokken voor de vroege liefhebber op de eerste dag, van een anarchistische musical tot een reeks sexy korte films. Daarna is er een WTF-performance in Vrankrijk en wordt er tot in de kleine uurtjes doorgefeest in Nachtcafé Emperium. Vandaag staan de officiële openingen gepland, te beginnen met die van de expositie ‘Embodiment’ in 4BID Gallery en de eerste workshop in Cavia: 8mm/35mm celluloid animation filmmaking. Om 20.00 uur vanavond is er dan de officiële openingsfilm in Filmhuis Rialto: Kumu Hina, het verhaal van een Hawaiiaanse transgender lerares die in eigen land een cultureel icoon werd door de mahu-traditie te omarmen. Met mahu worden diegenen aangeduid die zowel een mannelijke als vrouwelijke geest bezitten, in Hawaii worden ze van oudsher gerespecteerd als helers, herders en hoeders van oeroude tradities. Mahu Hina Wong-Kalu, op wiens leven de film gebaseerd is, heet de bezoekers digitaal aloha.

Op vrijdag 5 juni is het TranScreen-programma volgepakt met films uit Turkije, Nederland en films rondom het thema Ouderschap en Trans. Ook is er een lezing, Trans Bodies, Sex, and Desire: the Utopian Impulse, en zijn er Video Loops en Installaties bij 4Bid Gallery te zien. De zaterdag is gewijd aan de continenten Afrika en Australië en is voor in het bijzonder roller derby-fans een must. Op de zaterdagavond staan de prijsuitreiking van de publieksprijs voor de beste korte en lange film gepland en de fameuze TRANSGLITTER Party in OCCI. Het festival wordt op de zondag afgesloten met een fijn animatieprogramma én slingers. Ook de films van de animatieworkshop op donderdag worden dan vertoond. Wie daarna nog energie over heeft, kan terecht bij de afsluitende TranScreen Party in de TRUT. Kortom: een festival om in te verdrinken.

Voor meer informatie over het programma: