International Art Day: 11 kunstenaressen in de spotlight
Vandaag is het International Art Day! Helaas kun je deze heugelijke dag dit jaar niet vieren met een museumbezoek. Gelukkig is er ook – of misschien wel juist – buiten het museum veel toffe kunst te vinden. Hoog tijd dus om eens buiten de witte mannelijke high art bubbel te kijken. Voor dit artikel zette ik daarom een aantal toffe kunstenaressen op een rij. Kijk je mee?
Jenneke van Wijngaarden
Van Wijngaarden studeerde begin jaren ’90 af aan de HKU en heeft zichzelf sindsdien bewezen als een onwijs diverse maker: ze werkt zowel met stift en verf als met textiel en spuitbus en de thema’s in haar werk variëren van bloembollen tot racisme en seksisme. Ook werkt ze met thuiszittende scholieren bij Stichting Dorpsacademie. Haar solo-expositie Autonoom to the Bone ging door de lockdown helaas niet door. Gelukkig maakte ze een gelijknamige film waarin we de expositie kunnen bewonderen en meer te weten komen over de kunstenares zelf (deze film is nog steeds te bestellen!).
Twitter I Instagram I Website I Crowdfunding
Morgan N. Marshall
Morgan N. Marshall is een Amerikaanse kunstenares die voornamelijk werkt met olieverf, al maakt ze soms ook digitale kunst. Ze studeerde recentelijke af in biomedische visualisatie aan de University of Illnios en maakt naast vrij werk ook medische illustraties. In haar vrije werk combineert Marshall elementen uit de natuur met mensfiguren. Deze combinatie zorgt voor een bijna magisch geheel, waarbij de bladeren regelmatig letterlijk van het doek losraken. Vrouwen van kleur spelen voornamelijk een grote rol in haar schilderijen, maar ze deinst niet terug voor het maken van stillevens. De Amerikaanse is erg actief op sociale media, waarop ze vaak fascinerende foto’s en filmpjes van haar maakproces deelt, zeker een kijkje waard!
Twitter I Instagram I TikTok I Website
Anneke van de Merwe
De Brabantse Anneke van de Merwe – beter bekend als Aardbei Anneke – studeerde vorig jaar af aan AKV St. Joost als beeldend kunstenaar. Ze maakt kleine en grote schilderwerken, zeefdrukken en illustraties. Haar werk draait vooral om mensen en dieren, die soms in herkenbare en soms in mindere herkenbare vorm op papier of doek worden gezet. Troost, hoop en herkenning zijn terugkomende thema’s, maar haar kunst heeft soms ook een humoristische insteek. Hangt je muur al veel te vol met kunst? Van de Merwe maakte ook verschillende kaartensets – en wie vindt het nou niet leuk om een kaartje te krijgen?
Facebook I Twitter I Instagram I Website
Fatou Bessem
Fatou Bessem is nog niet eens afgestudeerd aan de Georgia State University, maar heeft nu al een indrukwekkend portfolio. Ze tekent en schildert, maar richt zich daarnaast ook op grafisch design. Na haar studie hoopt ze als animator te kunnen werken en zich tegelijkertijd op vrij werk te kunnen focussen. Bessem is Senegalese en Kameroense en woont nu in Atlanta in de Verenigde Staten. Haar werken zijn surrealistisch – soms met elementen van horror – en een vrouwfiguur staat veelal centraal. In de getekende serie Gardening uit 2020 richt Bessem zich op de fluïditeit en schoonheid van black hair, maar ook in haar geschilderde werk speelt de textuur van haar vaak een grote rol. Bessem gebruikt hiervoor regelmatig zichzelf als model. Benieuwd? Neem dan snel een kijkje naar dit aanstormend talent!
Twitter I Instagram I Website
Natalie Ypma
Het werk van Natalie Ypma draait vooral om de mensfiguur. In de veelal drukke, kleurrijke en surrealistische werken zit vaak iets confronterends; een intense blik richting de toeschouwer of een erotisch tafereel zijn haar niet vreemd. Ze verwijst vaak naar haar Indonesische roots en familiegeschiedenis. Ypma studeerde in 1998 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Ze maakt schilderijen, maar werkt ook graag toegepast: zo ontwerpt ze bijvoorbeeld logo’s, decorstukken en kleding. Sinds 2007 is ze naast beeldend kunstenares ook actief als fotografe, waarbij ze zich vooral richt op urban en portretfotografie. Bekijk haar uiteenlopende werk via haar sociale media of op haar website!
Facebook I Instagram I Website
Inge Spoelstra
Inge Spoelstra studeert Religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en maakt daarnaast verrassende kunstwerken en illustraties, bijvoorbeeld voor het Algemeen Nijmeegs Studentenblad. Voor haar werk gebruikt ze uitgeknipt beschilderd papier, maar ook borduurgaren en linosnede. De Nijmeegse richt zich regelmatig op maatschappelijke thema’s, maar laat zich ook inspireren door sciencefiction en de Sims. Ondanks deze uiteenlopende thema’s heeft Spoelstra een kenmerkende eigen stijl met invloeden uit het expressionisme.Spoelstra’s portfolio is divers: zo ging ze in 2019 op reis naar Spanje om daar een muur te beschilderen. Ook heeft ze een geïllustreerde blogs en deelt ze regelmatig de inhoud van haar schetsboek met de rest van de wereld: de perfecte manier om haar werk in tijden zoals deze te bekijken.
Instagram I Blog I Website
Asma Kazi
Asma Kazi studeerde zoölogie en marketing en heeft tevens een diploma in softwareontwikkeling. Kunst stond een hele tijd niet tussen deze verrassende combinatie op haar cv. Toch is ze sinds 2012 professioneel kunstenares. Schilderen, tekenen en kunst maken van papier: alles leerde ze zichzelf aan. De Indiase Kazi maakt multidisciplinair surreëel werk, soms abstract, maar vaak ook heel herkenbaar. Haar oeuvre bestaat onder andere uit portretten van vrouwen, geheel abstracte alien landscapes en inkttekeningen. Altijd zijn haar werken sprekend, intens en schept ze op geheel eigen wijze orde in de chaos. Benieuwd naar deze krachtige werken? Neem dan snel een kijkje via de onderstaande links.
Twitter I Instagram I Website
Mignon Nusteling
Kunstenaar, dichter, podcastmaker en kunstinfluencer, Mignon Nusteling is het allemaal. Dat zorgt voor een zeer divers portfolio, met schilderwerk, fotografie en driedimensionaal werk. Bovendien illustreert ze onder de alias Studio Stout, waarbij ze erotiek niet schuwt.
In haar vrije werk richt ze zich graag op het ‘normale leven’ (de snackbar inspireert haar bijvoorbeeld mateloos), maar ze maakt zich ook hard in de strijd tegen het patriarchaat, en voor neurodiversiteit, ethiek en zelfontwikkeling. Nusteling heeft als doel om de kunstwereld toegankelijker te maken. Dat doet ze bijvoorbeeld met cultuureducatieve posts op Instagram en kunstabonnementen waarbij kunst maandelijks door je brievenbus valt. Geïnteresseerd in deze duizendpoot? Bezoek vooral een keer haar Instagram of schaf een kunstabonnement aan!
Instagram I Studio Stout I Website
Anastasia Samoylova
De Russisch-Amerikaanse kunstenares Anastasia Samoylova beweegt zich tussen observerende fotografie, installatie- en studiokunst. Deze combinatie levert spannende beelden op. In haar werk onderzoekt ze manieren waarop fotografie wordt gebruikt om concepten als schoonheid en natuurlijkheid te illustreren in hedendaagse cultuur. Dit doet Samoylova veelal door het documenteren van het stedelijk leven, waarbij architectuur vaak een grote rol speelt. In 2016 begon ze aan Floodzone, een uitgebreid fotografieproject waarbij ze reflecteert en reageert op de stijgende zeespiegel. Naast foto’s maakt Samoylova ook kleurrijke collages van papier en verf. Haar werk hangt onder andere in Miami, Chicago en Parijs, maar bekijk je ook online.
Instagram I Website
Danielle Mckinney
Danielle Mckinney studeerde fotografie aan de kunstacademie in Atlanta. Hoewel haar oeuvre tegenwoordig enkel uit schilderwerken bestaat, is de invloed van haar studie nog duidelijk zichtbaar: haar portretten hebben wat weg van snapshots, met vreemde hoeken en elementen die net van het doek af vallen. De vrouwen op het doek kijken vaak in de leegte in. Samen met de grote kleurvlakken zorgt dit voor een dromerige, serene sfeer waar je graag nog wat langer bij in de buurt wil blijven. Dat is maar goed ook, want elke perfect geplaatste verfstreek van Mckinney is het bestuderen waard.
Instagram I Website
Elma Greven
De van oorsprong Doetinchemse Elma Greven studeerde beeldende kunst aan AKI ArtEZ in Enschede en koos daar de specialisatie All Space & Sculpture. Momenteel studeert ze bouwkunde aan Hogeschool Saxion. Haar kunst ontstaat digitaal en is gedreven door haar droom: een werk dat compleet in balans is. Om dat te realiseren, combineert ze de tijdelijkheid van lucht met de onveranderlijkheid van een object. Daar geeft ze vervolgens digitaal kleur aan. Ze is gefascineerd door wolken en leegte en maakt graag een nieuwe wereld die verbazing wekt. Haar werken waren al te zien in verschillende groepsexposities, maar kun je gelukkig ook online bekijken.
Instagram I Website
En natuurlijk onze beeldmakers!
Veel van onze beeldmakers maken niet alleen beelden voor onze website, maar illustreren, schilderen, tekenen en fotograferen daarnaast nog veel meer. Je vindt een overzicht van onze beeldmakers op de wie zijn wij?-pagina.
Symposium: Empowering Voices in the Art World
Wil je meer weten over inclusiviteit in de kunstwereld? Dan is het symposium Empowering Voices in the Art World misschien iets voor jou!
Met initiatieven als de Code Diversiteit & Inclusie, Musea Bekennen Kleur en publicaties als Woorden doen ertoe maken musea kleine en grote stappen Toch zijn musea nog vaak een wittemannenbolwerk, zowel op zaal als in de organisatie. Op zondag 18 april organiseert vrouwennetwerk ArtTable dit symposium, waarin inclusiviteit en meerstemmigheid in de kunstwereld centraal staan. Op het symposium spreken grote namen uit de museumwereld, zoals Sofía Hernández Chong Cuy (Kunstinstituut Melly) en dr. Clémentine Deliss (KW Institute for Contemporary Art). Ook makers krijgen een stem: kunstenares Jeanne van Heeswijk en schrijver en performer Babs Gons zijn ook te gast. Check voor meer informatie het facebookevenement.
Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.