Muzikale Vrouwen met een Boodschap #10: Patti LaBelle

Muzikale vrouwen Beeld Julia Roeselers
Muzikale vrouwen Beeld Julia Roeselers
Miranda Valkenburg (bestuursvoorzitter)

In de reeks Muzikale Vrouwen met een Boodschap presenteert LOVER in 2023 elke maand een bekende of minder bekende muzikante. Deze maand: Patti LaBelle.

Patti LaBelle (1944), artiestennaam van Patricia Louise Holt, is een Amerikaanse soulzangeres, die vooral in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw succesvol was. Haar muzikale carrière omspant in totaal echter zes decennia. In Nederland had ze een aantal hits, maar bereikte ze nooit de sterrenstatus die ze in haar thuisland wél kreeg. In de Verenigde Staten wordt haar naam vaak in één adem genoemd met grootheden als Aretha Franklin, Whitney Houston en Diana Ross.

Voulez-vous coucher avec moi?
In 1961 richtte LaBelle de band The Ordettes op, die na personele wisselingen achtereenvolgens Patti Labelle and the Bluebells en LaBelle heette. In 1974 scoorde LaBelle de monsterhit Lady Marmelade, vooral bekend door de oneliner Voulez-vous coucher avec moi? die ten onrechte vaak als titel wordt beschouwd. Dit nummer verwierf onder een jonger publiek bekendheid door de versie van Christina Aguilera, Lil’ Kim, Mya en P!nk.

In 1976 begon Patti LaBelle aan haar solocarrière. In 1984 scoorde ze een hit met New Attitude, een nummer dat onderdeel uitmaakte van de succesvolle film Beverly Hills Cop. In Nederland had ze in 1986 haar grootste hit met On My Own, een duet met Michael McDonald.

Icoon
In 1987 werd LaBelle woordvoerster van de National Minority AIDS council, een non-profitorganisatie die zich inzette om zwarte mensen aan te moedigen zich te laten behandelen voor aids. Aids was destijds een ziekte met een sterk homofoob label, die meestal een dodelijke afloop had. Door haar onvermoeibare strijd om stigma’s en vooroordelen de wereld uit te helpen, wordt ze ook wel “the greatest gay icon of all time and a prime example of the intersection of the LGBT community and black female artists” genoemd.

Haar betrokkenheid bij goede doelen strekte verder. Zo trad ze op tijdens het befaamde benefietconcert Live Aid in 1985 en steunde ze talloze goede doelen die zich inzetten voor onderwijs, huisvesting, werkgelegenheid en sociale gerechtigheid. Ook zat ze in het bestuur van een aantal gezondheidsorganisaties, onder meer op het gebied van diabetes, alzheimer en kanker.

Muziek van Patti LaBelle vind je hier op Spotify.

Dit is het tiende artikel in de reeks Muzikale Vrouwen met een Boodschap. Eerdere muzikale vrouwen: Ina DeterCharlotte WesselsDolly PartonHayley Williams, Bonnie Raitt, Joni Mitchell, Cammie Beverly, Terri Lyne Carrington en Roxanne Emery.


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.

Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.