Muzikale Vrouwen met een Boodschap #3: Dolly Parton

Muzikale vrouwen Beeld Julia Roeselers
Muzikale vrouwen Beeld Julia Roeselers
Miranda Valkenburg (bestuursvoorzitter)

In de reeks Muzikale Vrouwen met een Boodschap presenteert LOVER in 2023 elke maand een bekende of minder bekende muzikante. Deze maand: Dolly Parton.

Met een muzikale carrière die ruim een halve eeuw omspant en waarmee ze vele prijzen heeft gewonnen, mag Dolly Parton (Sevierville Tennessee, 1946) met recht een levende legende genoemd worden. Ze is een van de meest succesvolle countryzangeressen ter wereld. Ook acteerde ze in een aantal films en beschikt ze over een scherp zakelijk inzicht. Ze richtte de Dollywood Foundation op, startte het muzieklabel Dolly Records en is directrice van het mediabedrijf Dolly Parton Enterprise.

Als vierde kind in een gezin met twaalf kinderen groeide Parton op in bittere armoede. Haar zangtalent uitte zich al op jonge leeftijd en als kind trad ze al op in radio- en televisieprogramma’s. Op haar dertiende nam ze haar eerste studioalbum op. Vanaf midden jaren zeventig maakte ze naam als solozangeres en had ze haar grootste successen. Hoewel ze geen bladmuziek kan lezen, speelt ze vele instrumenten, waaronder gitaar, banjo, viool, piano en saxofoon. Ze heeft ongeveer drieduizend liedjes geschreven.

Vooral de door haarzelf geschreven nummers Jolene (1973) en I Will Always Love You (1974) zijn meermaals gecoverd. Met I Will Always Love You had Parton destijds een nummer 1-hit. Toen Whitney Houston dit nummer in 1992 coverede en daarmee nog groter succes boekte, leverde dit Parton zo’n tien miljoen dollar aan royalty’s op. Met dit geld kocht en verbeterde Parton een gebouwencomplex in Nashville waar voornamelijk Zwarte mensen woonden.

Haar liefdadigheid strekt ver en bleef lang onder de radar. Als filantrope heeft ze miljoenen dollars gedoneerd, in stilte. De door haar opgerichte Dollywood Foundation is een stichting die onder meer beurzen verschaft aan scholieren en mensen in nood helpt. Parton geeft voornamelijk aan goede doelen in Sevier County, de streek waar ze zelf is opgegroeid. Zo liet ze er in 1986 het pretpark Dollywood bouwen om toerisme te bevorderen.

Het eerste gekloonde dier ter wereld was schaap Dolly, gekloond uit een cel uit uierweefsel van een volwassen ooi. Dit schaap is naar Parton vernoemd, die door haar grote borsten menigmaal is geridiculiseerd. Haar uiterlijk heeft ze slim weten te verzilveren. Ze maakt er ook nooit een geheim van dat ze haar looks zorgvuldig in stand houdt door middel van plastische chirurgie. Sterker nog, ze grapt er zelf over. Een van haar bekendste uitspraken is: “It takes a lot of money to look this cheap.”

Leuk weetje: Dolly Parton is de peettante van Miley Cyrus. Onlangs traden ze samen op tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst. Nog een leuk weetje: Dolly Parton deed ooit mee aan een Dolly Parton Look Alike Contest en… verloor.

Muziek van Dolly Parton vind je hier op Spotify.

Dit is het derde artikel in de reeks Muzikale Vrouwen met een Boodschap. Eerdere muzikale vrouwen: Ina Deter en Charlotte Wessels.


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.

Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.