Muzikale Vrouwen met een Boodschap #9: Roxanne Emery

Muzikale vrouwen Beeld Julia Roeselers
Muzikale vrouwen Beeld Julia Roeselers
Maaike van Leendert (bestuurslid)

In de reeks Muzikale Vrouwen met een Boodschap presenteert LOVER in 2023 elke maand een bekende of minder bekende muzikante. Deze maand: Roxanne Emery.

Ze was booming in de trancescene van de jaren tien, timmert sinds een paar jaar aan de weg in de poppunkbeweging en is samen met haar vriend Richard Pink niet meer weg te denken van TikTok. Maar het leven en de carrière van Roxanne Emery (1984) gingen niet altijd over rozen. Sterker nog: er was veel ellende. Die ellende gebruikt ze nu als inspiratie voor haar muziek.

Emery groeide op in het Verenigd Koninkrijk als de jongere zus van dj en producer Gareth Emery. Ze was een goede leerling en ging na de middelbare school filosofie, politicologie en economie studeren aan Warwick University. In haar studententijd kreeg ze het lastig: haar moeder kreeg kanker en Emery worstelde met de verantwoordelijkheden die ze erbij kreeg, nu ze veel alleen moest doen. Haar moeder overleed toen Emery 22 was. Hoewel het in die tijd al niet goed met haar ging, kon ze wel haar muziekcarrière starten. Ze begon in 2010 met het schrijven van liedjes in een poging om te gaan met de stress van haar baan en vond al snel een label, toen ze werd opgemerkt bij een open podium. In 2011 bracht ze haar eerste album An Introduction to Roxanne Emery uit.

Door worstelingen met haar zelfbeeld en alcohol- en drugsverslaving schreef Roxanne langere tijd vooral voor anderen en zong ze mee bij projecten van andere artiesten. Ze was er goed in: zo werkte ze samen met Armin van Buuren en schreef ze met dj Sam Fendt de hit Post Malone. Op haar vierendertigste besloot ze naar een AA-meeting te gaan en het roer om te gooien. Sindsdien is ze nuchter.

In 2020 kreeg Emery de diagnose ADHD. Die diagnose hielp haar en haar partner enorm. Nu draagt het stel met toegankelijke video’s op Instagram en TikTok bij aan het begrip voor ADHD. Daarnaast schreven Emery en Pink samen het boek Dirty Laundry, waarmee zij mensen met ADHD willen helpen zichzelf te leren accepteren en het begrip en de acceptatie van hun omgeving te vergroten.  

Sinds een paar jaar is Emery vooral bekend onder haar artiestennaam RØRY: een samentrekking van haar voor- en achternaam, waarbij ze het middelste deel wegliet om daarmee te laten zien dat ze een hele periode in haar leven is kwijtgeraakt aan problemen met verslavingen en mentale gezondheid. De creatie van een alter-ego hielp Emery haar imposter syndrome en zelfsabotage te overwinnen. Ze veranderde niet alleen haar muziekstijl van trance naar poppunk, maar besloot ook een opvallendere kledingstijl aan te nemen en niet meer haar best te doen om er ‘normaal’ en onopvallend uit te zien.

RØRY zingt openhartig over relatief heftige thema’s. In nummers als FAMILY TREE, ALTERNATIVE en the apology I’ll never receive staan verstoorde familierelaties centraal. Haar nummer Help Your Friends Get Sober gaat over de realiteit van verslaving en de bijbehorende problemen die vandaag de dagspelen. In een interview met Kerrang! zegt ze daarover: “We have a mental health crisis, especially among young men, and their coping mechanism? Going out with mates, getting in a few bags of cocaine, and staying up all weekend. That’s not what they need. They need a chat. A hug. And maybe some support getting help.”

Muziek van Roxanne Emery vind je hier op Spotify. De muziek van RØRY vind je hier.

Dit is het negende artikel in de reeks Muzikale Vrouwen met een Boodschap. Eerdere muzikale vrouwen: Ina DeterCharlotte WesselsDolly PartonHayley WilliamsBonnie RaittJoni MitchellCammie Beverly en Terri Lyne Carrington.

Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.

Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.