Black-1
Black-1
Dennis Kerckhoffs • 8 jan 2016

Rauwe Romeo & Julia

BLACK is een keihard liefdesdrama uit Brussel. De film van regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah heeft met 100.000 bezoekers in drie weken haar belofte in België alvast waargemaakt. De hit komt 14 januari naar Nederland. Dennis nam voor LOVER alvast een kijkje.

BLACK is een liefdesdrama a la Romeo & Julia, net als West Side Story in een nieuw jasje gestoken, maar dan zonder dat de acteurs tijdens het uitvoeren van mooie danspasjes in zingen uitbarsten. Nee, deze versie van het universele thema van de onmogelijke liefde komt rauw binnen. Seks en geweld worden onverbloemd en visceraal aan de toeschouwer opgediend.

Onze neo-Romeo heet Marwan, een puber van Marokkaanse afkomst die handtasjes steelt. Hij behoort tot de 1080’ers, de bende van zijn broer. De 15-jarige Mavela, die passief deel uitmaakt van de beruchte Black Bronx, eist haar rol als moderne Julia op. Zoals verwacht worden de twee halsoverkop verliefd en zijn ze gedwongen tot het maken van de bij voorbaat al onmogelijke keus: loyaliteit of liefde. Het is een plot zonder verrassende wendingen. Wat de aandacht vasthoudt, zijn de scenes van flitsende achtervolgingen, zoete kalverliefde en staalhard geweld. De regisseurs, El Arbi en Fallah, zijn niet bang om te ver te gaan. Een keuze die zich uitbetaalt met clichés en stereotyperingen. Sommige recensies zeggen dat de overduidelijke etnische stigmatisering van jeugdbendes zal oproepen tot een maatschappelijk debat. Maar is het publiek kritisch genoeg? Of gaat men alleen maar meer geloven in stereotypes?

3833241

Het meest noemenswaardige aan deze film is dat de gehele cast bestaat uit non-professionele acteurs die middels streetcasting via sociale media en scholen zijn geselecteerd. ´Omdat de Vlaamse filmwereld wit is, was het  pure noodzaak om onze acteurs elders te zoeken,´ aldus El Arbi en Fallah. Er zijn dan ook maar enkele blanke bijrollen – uitgedeeld aan racistische politieagenten. Als je met je ogen knippert, heb je ze al gemist. BLACK plaatst daarmee een kritische kanttekening bij de overwegend blanke representatie in de Vlaamse/Nederlandse/Westerse cinema.

BLACK is bruut, passioneel, meeslepend, keihard, romantisch. Voor ieder wat: actie en ruimte om traantje weg te pinken. En voor het Vlaams-Nederlandse landschap is het ongetwijfeld filmtechnisch een succes. Maar de inhoud zelf, vooral als je bedenkt hoe er gecast is, is jammer genoeg weinig subversief.

Disclaimer: de film bevat een expliciete verkrachting.

 Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=GX6oytuI13E

15-1278_poster

 

Uw reactie

Uw reactie