Recensie: Extases

Extases 11-9-2019
Extases 11-9-2019
Mikal Grevelink (redacteur)

Seksuele memoires van een mannelijke stripmaker, zitten we daar op te wachten?

Extases is een stripboek van de Franse Jean-Louis Tripp (wereldwijd bekend van zijn samenwerking met Régis Loisel aan Magasin general). Het boek vertelt een waargebeurd verhaal, het gaat namelijk over de seksuele ervaringen van Jean-Louis Tripp. In het eerste deel staat het ontdekken van zijn eigen seksualiteit centraal. Het boek begint bij het eerste meisje waarop Jean-Louis verliefd wordt en eindigt bij zijn eerste grote liefde.

Wat voor boek is Extases? De schrijver maakt in zijn voorwoord duidelijk dat hij zijn verhaal niet wil reduceren tot ‘een ijdele vertoning van pikken en konten’, maar zich met dit boek bloot wil geven. Dat is zeker gelukt, de schrijver schuwt de gênante momenten niet. Zo laat hij bijvoorbeeld heel duidelijk zien dat hij als jongen niet goed wist hoe hij met zijn seksualiteit moest omgaan. Daarbij hoort ook het krijgen van een stijve bij de bakker, zijn penis tussen zijn rits en de verwarring nadat hij gemasturbeerd heeft en sperma op zichzelf ‘gespoten’ heeft.

Ook komt de onzekerheid van Jean-Louis duidelijk naar voren. In zijn seksuele zoektocht zijn er veel vragen die hem bezighouden. Eerst is hij alleen bezig met de vraag hoe het geslacht van een meisje er nou uitziet. Later gaat hij experimenteren en gaat hij zich afvragen wat je allemaal met een meisje mag doen, wanneer je een grens overschrijdt, wanneer je homo bent en hoe je dat weet, wat het verschil is tussen seks, verlangen en behoefte en wat instemming inhoudt. Het zijn allemaal zeer relevante vragen, die niet zouden misstaan in een gesprek over seksualiteit op school. Jean-Louis voert het gesprek over instemming met feministe Florence Montreynaud. Een zeer interessant stuk uit het boek, wat alleen daarvoor al het lezen waard is.

Als verteller heeft de schrijver het nodige commentaar op de jonge Jean-Louis. Deze zelfspot zorgt, samen met het alter ego van Jean-Louis, voor de nodige humor in het verhaal. De afbeeldingen zijn zeer gedetailleerd, laten de gevoelens van Jean-Louis goed tot zijn recht komen en zijn allesbehalve preuts. Extases is meer dan alleen een verhaal over penissen en vagina’s en het is ook zeker geen verheerlijking van het masculien ideaal. Extases is een eerlijk, waargebeurd, verfrissend verhaal over de seksuele ervaringen van Jean-Louis Tripp. Het zal voor velen herkenning oproepen en geeft door de vele vragen genoeg stof tot nadenken. Dit is het stripboek waarop je zat te wachten.

De Nederlandstalige uitgave van het eerste deel van Extases is verkrijgbaar vanaf 12 september.