pussyriot
pussyriot
Merel van Mansom • 31 okt 2016

Rechtstreeks uit de vagina

LOVER muziek maandag: Pussy Riot - Straight Outta Vagina (2016)

Ontwaak uit je maandagblues met onze feministische muziekrubriek, voor muziek-LOVERs die de dag graag met een feministisch verantwoord deuntje beginnen. Zet je volume op tien en zing mee over vagina's met Pussy Riot!

Don't play stupid, don’t play dumb, vagina's where you’re really from!

Pussy Riot heeft een nieuwe protestsong en ditmaal gaat het niet over Vladimir Poetin, maar over waar hij vandaan komt: Straight Outta Vagina. Daar komen we tenslotte allemaal vandaan. 

Pussy Riot is het Russische punkrock-collectief waarvan de leden bijna 2 jaar in de gevangenis verbleven na het publiekelijk bekritiseren van Poetin tijdens hun Punk Prayer optreden. Tijdens en na hun gevangenschap schreven ze het nummer Putin Lights up the Fire, waarin ze zingen:  "This state may be stronger than time in jail. The more arrests, the happier it is!". In juli dit jaar brachten ze het nummer Chaika uit naar aanleiding van het schandaal van generaal-procureur Yuri Chaika.

Niemand minder dan Donald Trump heeft nu de eer om bezongen te worden in een eigen lied. Pussy Riot wijst in Straight Outta Vagina op de ironie dat de man die zo nonchalant opschept over 'grab 'em by the pussy' zelf ook uit een vagina komt. Pussy Riot-lid Nadya Tolokonnikova beschrijft tijdens een interview in The Guardian dat ze er van overtuigd is dat "de kracht van de vrouwelijke seksualiteit sterker is dan welke populistische megalomane man dan ook. De vagina is groter dan Trump!"   

Pussy Riot zal nog twee nummers uitbrengen over het groeiende populisme en nationalisme. In de aanloop naar de verkiezingen zingen wij bij LOVER alvast uit volle borst mee:  

My vagina is tough and dangerous

Shakin' off the major labels

Vagina gonna take the stage

'Cause vagina's got a lot to say

Vanavond gaan Pussy Riot-leden Maria Alyokhina en Sasha Bogino in TivoliVredenburg in gesprek met prof. dr. Rosi Braidotti, Universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht, over thema’s als activisme, de macht van de media en de kracht van kunst. Klik hier voor meer informatie.

Uw reactie

Uw reactie