Tom Hardy en Charlize Theron als Mad Max en Furiosa
Tom Hardy en Charlize Theron als Mad Max en Furiosa
redactie • 28 mei 2015

TOM HARDY: FEMINIST

Mad Max: Fury Road draait nu twee weken in de bioscopen en is een onmiskenbaar commercieel succes. Het is ook een bron van woede voor Men’s Rights Activists, die de film als feministische propaganda zien. Dat Mad Max: Fury Road genderstereotypen met veel verve op losse schroeven zet, valt voor niemand te ontkennen die de film gezien heeft. Tot onze vreugde uiteraard. Maar niet alleen hoofdpersoon Max Rockatansky is een feminist, ook zijn vertolker Tom Hardy is er één.

De vraag in Cannes was afkomstig van de filmrecensent van de Toronto Star, Peter Howell. Hij stelde hem aan Hardy. ‘Tom, laat ik beginnen met vertellen dat ik vijf zussen heb, een vrouw, een dochter en een moeder, dus ik weet hoe het voelt om het onderspit te delven tegen zoveel oestrogeen, maar toen je het script las, dacht je toen niet waarom zitten al die vrouwen erin? Hoort dit niet een mannenfilm te zijn? Lauren Le Vine, auteur van ‘Tom Hardy Stands Up To Sexist Critic, Becomes Feminist Hero’ bij Refinery29, stelt terecht dat de opmaat van die vraag een equivalent is van het ‘sommige van mijn beste vrienden zijn gay/zwart/vrouw, máár…’-argument. Het valt nauwelijks voor te stellen dat Howell niet doorhad hoe seksistisch zijn vraag was.

Le Vine beleeft duidelijk plezier aan haar vervolgcommentaar, waarin ze Howell met de grond gelijk maakt. Bestaat er een quota voor het aantal vrouwen in een mannenfilm, vraagt ze zich af. En is het geen heteroseksueel-mannelijke droom om zo veel mooie vrouwen aan je zijde te hebben als waarmee Max door de film dendert? Of is Howell oprecht van mening dat Furiosa en de gevluchte bruiden overbodige personages zijn? Wie de film gezien heeft, weet hoe essentieel hun aanwezigheid voor de verhaallijn is. Gelukkig gaf Tom Hardy het enige mogelijke antwoord.
“Nee, voor geen moment. Dat lijkt me logisch.”

Voor wie dat moment met eigen ogen wil zien is hier de volledige persconferentie.

Wie zich wil verbazen over de MRA’s en hun redenen om Mad Max: Fury Road te verwerpen kan hier het hart ophalen.

Maar je kunt natuurlijk ook even op de FeministMadMaxTumblr kijken en daarvan genieten.

De rest van jullie raden we aan om zo snel mogelijk naar de bioscoop te gaan en de film te zien. We garanderen je dat je hem daarna nog wel een keer of vier wilt zien.    

Uw reactie

Uw reactie