Illustrator Amanda van Laar
Illustrator Amanda van Laar
Barbara Oud • 30 aug 2018

De seksuele reis van een vrouw verbeeld

Er wordt vaak en veel over seks gesproken, en toch wordt er maar weinig gezegd. We zien naakte vrouwen op billboards, we zien seks in soaps en series en er worden tal van grappen over seks gemaakt. Maar wat als je een serieuze, prangende vraag hebt over seksualiteit? Als er iets is dat nét niet helemaal wil lukken? Dan is het onwijs moeilijk om daarover met iemand in gesprek te gaan.

Als je een taart wilt bakken en de topping steeds mislukt, dan is het vrij simpel om te vragen of je moeder, je buurman, of je vriendin een oplossing weet voor dat probleem. Met seks is dat anders. Als je soms pijn hebt bij seks, of je vindt het moeilijk om opgewonden te raken, dan is het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat je dit met anderen deelt. En dat terwijl sommige problemen best makkelijk opgelost kunnen worden!

Seks bespreekbaar maken

Om seksualiteit bespreekbaar te maken en mensen te ondersteunen bij hun seksuele ontwikkeling, richtte Barbara Oud in 2015 Open & Bloot op. Ze is ervan overtuigd dat het mensen helpt om écht over seks te praten. Met hun partner, met vrienden of met anderen. Daarom organiseert Barbara workshops en gespreksavonden en treedt ze op als spreker. De thema’s die ze bespreekbaar maakt zijn uiteenlopend, maar vallen allemaal onder de paraplu-term ‘seksualiteit’. Zo geeft ze workshops over seksueel verlangen, maar organiseert ze ook (samen met Anne van Campenhout) gespreksavonden voor vrouwen die pijn hebben bij seks.

Seksualiteit gevisualiseerd

Barbara wil seks dus bespreekbaar maken en zoekt die mogelijkheid in verschillende vormen. Toen Stijn Schenk van The Graphic Story haar onlangs benaderde om samen te werken, aarzelde ze dan ook niet. Stijn wilde van Barbara horen welke verhalen van zichzelf als vrouw-identificerende mensen zij vaak tegenkomt. Welke verhalen hebben deze mensen te vertellen over seksualiteit, wanneer ze wel in gesprek gaan? Waar lopen ze tegen aan – en wat overwinnen ze?

Op basis van al die verschillende verhalen ontwikkelden ze een strip over een vrouw en haar seksuele leven. We lezen en zien tegen welke problemen het hoofdpersonage aanloopt en hoe zij hiermee omgaat. Over wat ze lekker vindt en waar ze over fantaseert. Aanvankelijk durft ze niet met anderen te praten over wat haar bezig houdt, maar uiteindelijk doet ze dit toch. Hierdoor lukt het haar zichzelf te ontwikkelen en stappen te zetten.

Over The Graphic Story

Stijn Schenk van The Graphic Story produceert, schrijft en ondersteunt grafische verhalen. Hij is de initiatiefnemer van het project ‘Verhalen van vrouwen’. Binnen dit project visueleren verschillende illustratoren verhalen van vrouwen over uiteenlopende thema’s, bijvoorbeeld over loverboys, slutshaming en huiselijk geweld. De strip die werd gemaakt in samenwerking met Open en Bloot is van de hand van comic artist Amanda van Laar.

 

Uw reactie

Uw reactie