De Stad was van Ons is een must-see voor alle Nederlandse vrouwen

Ee68a9df1200997b07be8fb0bbdb9f29 XL
Ee68a9df1200997b07be8fb0bbdb9f29 XL
Willemijn Roodbol (redacteur)

Corona gooide roet in het eten van een hoop evenementen, zo ook De Roze Filmdagen. Een film die door de sluiting van de bioscopen na een grandioze première het doek moest verlaten is De Stad was van Ons (van Netty van Hoorn). Een must-see voor alle (zelfbenoemde) feministen, maar überhaupt ook voor alle Nederlandse vrouwen! Gelukkig besluiten meerdere filmhuizen om het filmprogramma van De Roze Filmdagen opnieuw te vertonen nu we eindelijk weer een plekje in de bioscoopzaal kunnen bemachtigen.

Afgelopen zaterdag ging ik samen met mijn tante naar het Ketelhuis voor de eerste vertoning van De stad was van Ons sinds de lockdown. Mijn tante is trouwens een van de hoofdpersonen van de Dolle Mina-groep in de film en sprak daarnaast de fenomenale woorden: “De stad was van ons!”

De docu gaat over de lesbische beweging in de jaren ’70 die de drijvende kracht was achter het Nederlandse feminisme. Het is een combinatie van archiefbeeld en interviews en toont de mateloze inzet van deze vrouwen, die onder andere het vrouwencafé Saarein en de feministische boekhandel Xantippe oprichtten (beide bestaan nog steeds en zijn te vinden in de broedplaats Amsterdam). Helaas komt LOVER er niet in voor, in tegenstelling tot het andere feministische tijdschrift DIVA. Aan de maakster Netty vroeg ik waarom ze deze keuze maakte: het was geen bewuste keuze, maar als ze alles zou meenemen zou de docu écht te lang worden (hij is nu al ruim een uur). De oplettende kijker kan het tijdschrift LOVER wel zien langskomen op de achtergrond van een groepsfoto.

De stad was van Ons wordt waarschijnlijk in september vaker gedraaid, maar hou hiervoor de website van het Ketelhuis in de gaten. Na het zien van deze ontzettend leuke, vlotte en leerzame docu loop je zeker geïnspireerd de zaal uit. Hij neemt je kort mee in de geschiedenis van het Amsterdamse feminisme en laat zien waar deze vrouwen ondanks alle vooroordelen, kritiek en hun familie (er worden heel wat familieverbanden verbroken) voor gestreden hebben. Van kleine dingen zoals als vrouw aan de bar mogen zitten tot grote veranderingen zoals de Blijf van mijn Lijf-huizen. Een strijd met gevolgen waar alle Nederlandse vrouwen de dag van vandaag nog van profiteren.

Steun LOVER!

Vond je dit een goed artikel? Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Laat je waardering blijken door een (eenmalige) donatie en help ons. LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.