Podcasts om het jaar mee te beginnen

LOVER tipt je de beste podcasts om het jaar geïnformeerd, feministisch en vol self-care mee te beginnen.

girl-head-headphones-6399
girl-head-headphones-6399
Jessica Fenenga
Jessica Fenenga • 8 jan 2019

Ben je op zoek naar een podcast die je aan het denken zet, over de samenleving of juist over die mensen wiens verhaal je niet zo vaak hoort in de media? Check dan eens deze podcasts.

Mensen die zeggen niet van podcasts te houden, hebben simpelweg nog niet de juiste gevonden. Hou je van geschiedenis? Probeer Revolution of Bag Man. Into true crime? Dan ken je The No Sleep Podcast. Al deze podcasts zorgen ervoor dat je je even totaal kunt verliezen in een verhaal en/of even kunt ontspannen. Maar wil je wat anders, dan heeft LOVER een aantal tips voor je.

Ziek.

Wat moet je doen als je symptomen niet serieus genomen worden en hoe krijg je dan de juiste diagnose? In deze splinternieuwe podcast en zelfbenoemde Nederlandse versie van In sickness and in health, praat journalist Tamar Doorduin open over haar eigen ziekte (POTS) en interviewt ze chronisch zieke mensen over hoe zij leven met hun ziekten. De podcast biedt een interessante en feministische kijk op de medische wereld. Want, zoals wetenschapsjournalist Asha ten Broeke vertelt in de podcasts is de kans dat de symptomen van vrouwen niet serieus genomen worden, erg groot. Tamar gaat hierop in en kijkt naar de problemen rondom validisme en de zichtbaarheid van mensen in een rolstoel of chronisch zieken in de media. Deze podcast is een goede stap voorwaarts om de stem van chronisch zieken de wereld in te sturen.

Where should we begin

Deze podcast is een must listen. Niet alleen hoor je zeer persoonlijke verhalen over mensen en hun relaties, psychotherapeut en auteur Esther Perel legt je ook nog eens haarfijn uit waarom communicatie tussen mensen zo ontzettend belangrijk is. In deze podcasts hoor je koppels wiens relatie door een affaire, geld of andere problemen uit elkaar dreigt te springen. Maar Perel bewijst dat een vreemdgaande partner niet het einde van de wereld hoeft te zijn. De adviezen die ze hen geeft zijn ook een eye-opener voor mensen zonder een relatie, als het aankomt op praten met elkaar over de grote en kleine dingen in het leven.

Dipsaus

Dipsaus is niet nieuw maar blijft het waard om te noemen in lijsten van goede podcasts. Anousha Nzume, Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi bespreken met hun gasten de actualiteit vanuit een intersectioneel perspectief en bieden je zo een ander perspectief dan veel mainstream media. De hosts bespreken alles – van KickOutZwartePiet en #MeToo tot televisieseries, vakanties en films. Als luisteraar krijg je zo nieuwe inzichten en luister je mee met grappige en inspirerende gesprekken die de presentatoren hebben met hun gasten, maar vooral ook met elkaar. Ook de oudere afleveringen zijn aan te raden; de onderwerpen die in de afgelopen jaren besproken werden blijven relevant.

Bloed aan de muur

In deze anarcha-feministische podcast bieden Liselore, Harriet en Sietske tips voor boeken, podcasts, televisieseries, horrorfilms en andere media – zolang deze maar passen binnen het thema ‘feminisme’. Het fijne aan deze podcast is dat het voelt alsof je deel uitmaakt van een informeel gesprek over iets dat zij tof of minder tof vinden. De tips zijn niet alleen maar media van deze tijd, maar ook boeken en films van een tijdje terug komen aan bod. Daarom hebben ze altijd wat te bieden als je op zoek bent naar een nieuw boek om te lezen of film om te kijken. Daarbij garandeer ik dat het nummer ‘Ja, het is waar, mannen hebben het ook zwaar’ een tijdje in je hoofd blijft zitten.

Welles Nietes

Deze podcast van de KRO-NCRV opent de dialoog tussen links en rechts en probeert beide bubbels te doorbreken. In tegenstelling tot de podcasts die we hiervoor tipten, wordt deze gepresenteerd door mannen, namelijk voormalig Forum voor Democratie-lid Yernaz Ramautarsing en Brandpunt+ journalist Jeroen Pen. Elke podcast gaan zij in discussie over iets waar ze het niet over eens zijn, bijvoorbeeld discriminatie op de arbeidsmarkt en de relatie tussen huidskleur en IQ. De podcast is gestart op basis van een interview van Brandpunt waarin Jeroen en Yernaz een discussie hadden die vorig jaar in de media werd aangedikt. Tip: luister in elk geval naar de tweede aflevering met Onitcha Ramautarsing, D66-lid en tevens zus van Yernaz.

Al deze podcasts kun je luisteren via de link of door een podcast ap te downloaden, denk aan iTunes, Podcast Addict of Soundcloud. Mocht je zelf podcasts tips hebben die LOVER als intersectioneel feministisch magazine absoluut niet mag missen, laat het ons weten.