Zó kom je die quarantaine wel door!

Dontpanic
Dontpanic
Miranda Valkenburg (bestuursvoorzitter)

Nederland is, net als de rest van de wereld, in de ban van het coronavirus. Van alle kanten vliegen de lijstjes met films en knutselactiviteiten je om de oren, zodat je de kluizenaarsweken een beetje kunt vullen. Daar kan Lover natuurlijk niet bij achter blijven.

Het begon met een eenvoudige vraag in de whatsappgroep van het Lover-team: wat kijk en/of lees jij op dit moment? Welke films, series of boeken kun je aanraden? Het resultaat: een waslijst aan feministisch verantwoorde verstrooiing. Té leuk om niet met onze lezers en volgers te delen!

Lezen
De redacteuren van Lover zijn fervente lezers. Een greep uit de boeken die momenteel op onze nachtkastjes liggen.

Maaike leest Drakendochter van Clarice Gargard. Ze vindt het heel tof dat het boek inzicht geeft over het land Liberia, dat bij ons weinig in het nieuws is, en dat je tegelijkertijd veel leert over de Nederlandse samenleving, hedendaags racisme en cultuurverschillen.

Een van Jaime’s favoriete boeken is Spinning Silver van Naomi Novik. Het boek is gebaseerd op het sprookje Repelsteeltje. De drie vrouwen in de hoofdrol maken allemaal een bijzondere ontwikkeling door. Commentaar op geweld tegen vrouwen, vooroordelen en antisemitisme, en dat alles in een nieuw sprookje vormgegeven.

De tip van Rosanne is A Bite of the Apple van Lennie Goodings, waarin de schrijfster een kijkje achter de schermen geeft van de iconische feministische uitgeverij Virago Press. Goodings heeft gewerkt met auteurs als Margaret Atwood, Sarah Waters en Maya Angelou. Een aanrader als je van feministische literatuur houdt.

Aslihan is net begonnen in Beloved van Toni Morrison. Laat dit boek, in de Nederlandse vertaling Beminde, nou ook net op mijn eigen nachtkastje liggen! Het verhaal speelt zich af in Amerika, in de tweede helft van de negentiende eeuw. De uit slavernij gevluchte Sethe doodt uit wanhoop haar dochtertje Beloved om haar te behoeden voor de slavernij. Maar Beloved keert terug als kwade geest en terroriseert het leven van haar moeder. Het is uiteindelijk Denver, de tweede dochter van Sethe, die het gezin van de beklemmende vloek weet te verlossen.

Voordat ik aan Beloved begin, lees ik eerst Nouveau Fuck uit, het rebelse manifest van Stella Bergsma. De boodschap lijkt sterk op die van Eltahawy waar ik onlangs een recensie over schreef. Een heerlijk, eigenzinnig en vlammend betoog in Bergsma’s ongeëvenaarde schrijfstijl. Genieten!

Nog een laatste leesgerelateerde tip: bestel boeken bij voorkeur direct bij de uitgever of je lokale boekhandel. Dan verdienen zij én de auteurs er ook nog iets aan. Internetgiganten (zoals die dikke blauwe meneer) romen namelijk een hoog percentage van de aankoopprijs af.

Kijken
Van goede films, series en documentaires lusten wij van Lover ook wel pap. Er zijn vele streamingdiensten en mocht je geen abonnement hebben: weet dat de meeste diensten een gratis proefperiode aanbieden. Daarnaast zijn er volop interessante en gratis colleges te volgen, zeker nu veel instellingen voor hoger onderwijs hun onderwijs online aanbieden. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar dit aanbod.

De documentaire She’s Beautiful When She’s Angry (Netflix) geeft een doordringend beeld van de strijd voor vrouwenemancipatie in de jaren zeventig. Hetzelfde onderwerp staat ook centraal in Feminists: What where they thinking?, waarin de feministische golf van nu en uit de jaren zeventig vergeleken wordt door terug te blikken met vrouwen die zich daar destijds hard voor maakten.

Period. End of Sentence (Netflix) won vorige maand een Oscar voor de beste korte documentaire. De aandoenlijke documentaire toont hoe een groep vrouwen in een klein dorp in India een maandverband-revolutie ontketende en een lans brak voor voorlichting over menstruatie.

In Seeing Allred (Netflix) wordt de Amerikaanse advocate Gloria Allred gevolgd. Zij komt op voor de rechten van vrouwen en schroomt niet om de discussie met de mannelijke witte elite aan te gaan.

Als laatste documentaire tippen we Onder professoren (Youtube), waarin vijf vrouwelijke emeritus-hoogleraren vertellen over hun successen en obstakels in hun wetenschappelijke carrière.

Een must-see voor elke feministe is de humoristische Franse film Je ne suis pas un homme facile (Netflix). Wat als vrouwen zich als mannen zouden gedragen? Een man die zich nogal hufterig gedraagt tegenover vrouwen, krijgt een klap op zijn hoofd en belandt in een wereld waarin vrouwen zich net zoals hij gedragen, compleet met afgezaagde versierpogingen en openingszinnen.

Een film waarin eveneens de rollen omgedraaid worden, is de mockumentary No Men Beyond This Point (Amazon prime). Sinds 1953 zijn vrouwen in staat om baby’s te krijgen zonder inmenging van mannen. Deze parthenogenesis leidt overigens alleen tot meisjesbaby’s, waardoor mannen langzaam uitsterven. We volgen de laatstgeboren man, Andrew (37), die als huishouder werkt. Een film vol grappige details en verwijzingen.

Redacteur Jessica tipt de serie Fleabag (Amazon prime) en zegt hierover: ‘De schrijfster van Killing Eve (ook aan te raden! NPOstart) bespreekt haar familie, werksituatie en seksleven in twintig minuten per aflevering en dat is echt super genieten elke keer weer.’

Rosanne keek onlangs naar Lost Girls (Netflix). Een aangrijpend drama gebaseerd op ware gebeurtenissen over een moeder, gespeeld door Amy Ryan, die vecht om haar vermiste dochter Shannon te vinden. Het verhaal is gebaseerd op het boek Lost Girls: An Unsolved American Mystery van journalist Robert Kolker, dat aansluit bij de beruchte - en nooit opgeloste - zaak van de Long Island-seriemoordenaar. Rosanne: ‘Het acteerwerk is heel goed, vooral van de moeder en haar middelste dochter. De film toont hoe de politie in het begin de verdwijning van Shannon niet serieus neemt.’

Zelf ben ik verzot op Scandinavische films en series. Bijna zonder uitzondering kenmerken ze zich door sterke vrouwenrollen en dat is altijd een verademing. Nieuw op Netflix is de IJslandse serie The Valhalla Murders. Rechercheur Kata werkt samen met profiler Arnar om de eerste IJslandse seriemoordenaar te vinden. Het duo ontdekt dat de moorden verband houden met een verlaten weeshuis voor jongens, Valhalla, waar 35 jaar geleden verschrikkelijke misdrijven plaatsvonden.

Wie graag naar het filmhuis gaat, kan tijdens de quarantaine terecht bij Picl, waarop Nederlandse filmhuizen en de Stichting Nederlandse Filmpromotie de nieuwste arthousefilms en documentaires aanbieden en daarmee een legaal online alternatief bieden voor het illegaal downloaden van films. De prijs per film is conform de prijs die je in een filmhuis betaalt en de Cinevillepas is helaas (nog) niet geldig, maar je steunt met je aankoop dus wel je favoriete filmhuis.
Op de website van Picl is onder meer Portrait de la jeune fille en feu te zien, met daarin de actrice Adèle Haenel (die vorige maand bij de César-uitreiking boos wegliep toen Polanski een prijs kreeg, en luidkeels ‘Shame!’ en ‘Bravo la pédophilie!’ riep). Portrait de la jeune fille en feu vertelt het verhaal over de kortstondige liefde tussen kunstenares Marianne en aanstaande bruid Heloïse.  

Luisteren
Wie even klaar is met lezen en kijken, kan altijd nog gaan luisteren. Er zijn tal van boeiende podcasts, zoals Doorbreek stereotypen van vrouwen en werk naar aanleiding van het SER-advies voor een vrouwenquotum in de raden van commissarissen van beursgenoteerde ondernemingen. In de podcast hoor je onderzoekster Babette Pouwels, die heeft meegewerkt aan het SER-advies, en hoogleraar Belle Derks, die onderzoek doet naar genderstereotypering.

Op de valreep tipte redacteur Maaike nog een luisterboek op Spotify: De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Niet per se feministisch, maar wél heel interessant in deze rare tijd.
Voor een groot aanbod luisterboeken kun je overigens ook eens snuffelen in de LuisterBieb.

Tot slot
Verder kun je natuurlijk rondstruinen op onze eigen Loverwebsite. Je vindt er talloze tips voor nog meer boeken, films, series en documentaires. Heb je zelf suggesties? Deel ze op onze Facebookpagina, op Twitter of Instagram. En verder: blijf gezond en zorg goed voor jezelf en je omgeving.