agave-back-cactus-923548
agave-back-cactus-923548
Miranda Valkenburg (redacteur)

Diskrediet of niet? #Metoo-aanjaagster verdacht van misbruik

Gisteren berichtte de NOS dat Asia Argento, een van de aanjagers van #metoo, verdacht wordt van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een saillant detail of twee kanten van dezelfde medaille? Brengt deze beschuldiging #metoo in diskrediet of niet?

De actrice Asia Argento is een van de vrouwen die Harvey Weinstein hebben beschuldigd van aanranding en verkrachting. Ze wordt beschouwd als een van de aanjagers van #metoo. Nu wordt ze zelf verdacht van seks met een 17-jarige acteur in 2013, zo blijkt uit documenten die de verschillende normen voor vrouwen en mannen, en worden vrouwen harder afgerekend op hun fouten. Een platform voor reaguurders spreekt in de nieuwskop van een ‘plottwist’ en noemt Argento een vieze metoo-miep, maar spreekt zich verderop afkeurend uit over elke vorm van grensoverschrijdend gedrag. Dat laatste is precies waar #metoo over gaat. In plaats van #metoo te ondermijnen onderstreept de Argento-casus juist de kracht ervan.

Alles draait om macht
Op Argento’s verkrachtingscultuur, misogynie en Anders Breivik als kind verwaarloosd is en dat Marc Dutroux door zijn vader mishandeld werd, past niet ons denken in ‘goed’ en ‘fout’ en geeft een weerzinwekkend.

De zoveelste teleurstelling
Andersom bestaan er geen modelslachtoffers. Iemand die iets onbeschrijflijk slechts wordt aangedaan, kan best een onuitstaanbaar type zijn. Ook notoire verkeersovertreders, oplichters, inbrekers en moordenaars kunnen slachtoffer worden van een misdrijf. Iemands eigen gedrag maakt de haar of hem aangedane misdaden niet minder strafbaar. Dat Argento zichzelf schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag, maakt haar aanklacht jegens Weinstein niet ongeldig. Beide beschuldigingen staan los van elkaar. Het verwerpelijke gedrag dat haar nu ten laste is gelegd, is niets meer en niets minder dan de zoveelste afknapper in een hele reeks teleurstellende misdragingen.

Mechanisme
Grensoverschrijdend gedrag is verkeerd. Seksuele uitbuiting van minderjarigen en seksueel geweld zijn strafbaar. Punt. Geen discussie over mogelijk. Het is prachtig dat slachtoffers hun ervaringen kunnen delen. Het is prachtig dat daders verantwoording moeten afleggen voor hun gedrag en gestraft worden. De collectieve ophef over #metoo stemt hoopvol. Maar we lossen niets op wanneer we blijven denken in ouderwetse hokjes met slachtoffers/vrouwen en daders/mannen. Het is de hoogste tijd om de onderliggende werkt.

Uw reactie

Uw reactie