Expositie HEAR ME NOW

HEAR ME
HEAR ME
Rosa Koenen • 1 dec 2020

HEAR ME NOW is een multimediale kunstexpositie die door Amsterdam reist om gesprekken op gang te brengen over seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag. De expo start tijdens de 16 days of activism met een campagne in de openbare ruimte en op social media. HEAR ME NOW reist van januari tot mei van OBA de Hallen (West) naar OBA Slotermeer (Nieuw-West), OBA Oosterdok (centrum) en OBA Javaplein (Oost). Aanvullend zijn er workshops, evenementen en trainingen.

In de expo staan twaalf krachtige vrouwen centraal. Hun levensgrote portretten kijken je doordringend aan terwijl je via een QR -code luistert naar hun verhaal. De focus ligt op het proces dat deze vrouwen hebben doorgemaakt en hoe zij een stem vonden om zich uit te spreken. Ook is in de expo een paneel opgenomen met verschillende mannen die zich uitspreken tegen seksueel geweld. Aanvullend zijn er workshops, evenementen en trainingen voor vrouwen, mannen, jongeren en professionals. Organisaties zijn welkom om met hun eigen achterban de expositie te bezoeken en activiteiten te organiseren.

Anthea: “The child that was raped survived. But I am not only her, I am more than that!”

16 days of activism
Tijdens de 16 days of activism wordt er wereldwijd campagne gevoerd om geweld tegen meisjes en vrouwen te stoppen. HEAR ME NOW laat ook tijdens deze periode van zich horen. Vanaf 16 november tot 25 december zijn twee posters door de hele stad te zien op abri’s in metrostations, plakzuilen en via organisaties. Via een QR-code zijn de verhalen van deze vrouwen te beluisteren. Deze posters zijn slechts een sneak preview van de expositie die begin 2021 te zien is in verschillende Openbare Bibliotheken van Amsterdam.

Veerle: “Toen ik jonger was had ik zelf graag dit soort verhalen gehoord. Ik heb in zekere zin mijzelf de schuld gegeven.”

HEAR_ME2.jpg

Seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag
Seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag komt voor in alle lagen van de samenleving. Atria stelde in 2014 dat bijna de helft van alle vrouwen te maken krijgt met fysiek of seksueel geweld. Toch heerst er nog veel schaamte en taboe om over deze ervaringen te spreken. Vaak wordt de oplossing bij vrouwen zelf gezocht. Ook krijgen slachtoffers te maken met victim blaming. In 9 van de 10 keer is de pleger een man. Mannen worden echter onvoldoende op een positieve manier betrokken als onderdeel van de oplossing.

Door de COVID-19 maatregelingen ervaren veel mensen (financie?le) onzekerheid en meer frustraties. Bovendien hebben mensen minder contact met vertrouwenspersonen uit hun netwerk. Preventiemedewerkers geven aan dat spanningen in relaties en thuissituaties zijn toegenomen. Dit maakt juist nu een gesprek over seksueel geweld extra belangrijk.

Dit is een publicatie in het kader van de zestiendaagse campagne tegen geweld tegen vrouwen. Geweld tegen vrouwen is wereldwijd een van de meest hardnekkige schendingen van mensenrechten. Jaarlijks vinden daarom van 25 november - de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen - tot en met 10 december - de Internationale Dag van de Mensenrechten - de 16 Days of Activism plaats.


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.