Nutella Babe

Sjo Velland
Sjo Velland • 18 dec 2017

Me alvast verkneukelend op de leuke reacties die ik zou krijgen, na het plaatsen van de komische prent, klikte ik op ‘ plaatsen’. Had ik me toch maar mooi een humoristische tekening over kleurverschil gevonden. Er kwamen reacties. Zo vreselijk kwaad, dat ik een, overigens zeer vriendelijk, bericht kreeg van de beheerder van een site voor en door gekleurde vrouwen. Zie het letterlijk overgenomen bericht hieronder:

Beste Sjolanda, excuses dat je nu pas een bericht krijg want ik wilde je gisteren al berichten maar daar kwam iets tussen. Gisteren heb jij een post geplaatst (nutella) waar zeer negatief op werd gereageerd. Deze post is toegelaten door een collega beheerder omdat wij van mening zijn dat de leden hun eigen mening en humor mogen hebben en dat niet direct naar het rasistiche moet worden getrokken. Toch heb ik jouw post uiteindelijk verwijderd. Ik wil je laten weten dat dit niet om jou is om om de zeer negatieve reacties waarin er zelfs werd bedreigd. Aangezien ik de persoon die met een dreigement kwam heb gewaarschuwd en heb gevraagd het te verwijderen wat zij weigerde is zij verwijderd en geblokkeerd uit de groep want bedreigingen staan wij niet toe. Ondanks dit wat niet leuk is hopen wij van het beheer niet dat jij je laat ontmoedigen te blijven posten. Je bent een gewaardeerd lid die al lang in de groep zit dus wij weten dat de bedoeling van jouw post niet slecht was. Jouw humor hoeft niet mijn humor te zijn maar ik dien wel respect te houden voor jouw humor, dat is mijn visie en ook die van de andere beheerders. Helaas ziet niet iedereen zo en aangezien onze groep enorm groot is heb je ook genoeg visies.

Jammer genoeg waren de reacties al verwijderd voordat ik ze heb kunnen lezen,
daarom heb ik geen idee hoe ik erop gereageerd zou hebben. Waarschijnlijk met oprechte verbazing. Wat dacht ik toen ik dit plaatje voorbij zag komen? Grappig. Waarom plaatste ik het plaatje op die Facebookpagina? Waarom niet? Maar voor veel mensen is dit plaatje geen humor. De reacties waren dan ook niet grappig. Blijkbaar werd er zo heftig op het plaatje gereageerd, dat de beheerders besloten mijn post te verwijderen.

Op een andere facebookpagina kreeg ik op een andere post die ik had geplaatst, waarin het woord ‘ blanke’ voorkwam, enkele vrij heftige reacties in de trant van: Ja, dat heb je met die ‘halfbloedjes’, die denken dat ze wit zijn. Ik heb mijzelf toen maar van die pagina verwijderd.

In mijn familie hebben we werkelijk alle kleuren van de regenboog. Van diep aubergine kleurig tot roomwit met rossig haar en we hebben allemaal een mening. Hoe heftig het er soms ook aan toe kan gaan tijdens discussies: Wij zijn familie. Wij zijn een heerlijke, knotsgekke, creatieve, gespikkelde en warme familie.

De Nutella grap vind ik goed bedacht. Er wordt niet gesuggereerd dat het bruine jochie minderwaardig is vanwege zijn kleur. Of de mevrouw een racist. De twee witte jongetjes hebben maar een beetje chocolade pasta om hun mondjes. Het bruine jochie zit er vol mee, zoiets. En de associatie met een bruine kleur vind ik niet beledigend, de kleur wordt hier niet belachelijk gemaakt. Chocola is lekker, chocola is zoet en over humor valt te twisten, maar om nu meteen een Nutella boycot voor te stellen lijkt me wat overdreven. Maar dat kan zijn omdat ik de kleur van hopjesvla heb. En ik ben best een Nutella babe.

Het is al jaren ‘uit’, maar er is ooit een periode geweest dat ik op elk ( wit) feest het volgende grapje te horen kreeg: Wat zie je als een neger in het donker staat? Zijn tanden! Dan rolden de witte mensen over de grond van het lachen. Ik als een boer met kiespijn ernaast. Stom grapje. Er zijn ook kleurrijke grapjes die ik wel leuk vind.
Eens op Terschelling riep een beeldschone jongeman uit: Kiek nou! Een exotische boterbloem! Het was liefde op het eerste gezicht. Veruit het mooiste compliment op mijn huidskleur ooit.  En een barman in een Ierse pub, die bij elke Guinness die hij voor mij inschonk zei: To keep the color up! Vond ik ook grappig. 

Het zal toch niet de bedoeling zijn dat we nooit meer met humor naar onszelf kunnen kijken. Die kleur kan best tegen een stootje, het geeft niet af ( ook een flauw grapje).

Wordt groen van kwaadheid, voel je beledigd, spring op de barricaden, schrijf een protestsong, een boek, een pamflet of een gedicht. Discussieer, debatteer, protesteer en spuw je gal. Maar ik ben niet voor censuur. Dan is op den duur geen discussie meer mogelijk. En waar heb je anders familie voor?

We zijn allemaal familie. Wil ik graag zo houden.