Prinsessenstrijd

Carnaval overwegend een wittemannenfeestje

Fairy-1608684 1920
Fairy-1608684 1920
Janneke Nefs • 25 feb 2020

Zou 2021 het jaar worden van de eerste vrouwelijke premier in Nederland? Als het aan de Nederlandse politici Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en Sigrid Kaag (D66) ligt wel.
In de latenightshow Op1 prees oud-minister Jeanine Hennis-Plasschaert haar collega Sigrid Kaag aan als geschikte kandidate. Sigrid Kaag gaf toe dat ze thuis in overleg is over haar kandidatuur. Hoera!
In dat licht zou je denken dat er in alle bestuurlijke gelederen plaats is voor vrouwen. De carnavalsviering van dit jaar toont op lokaal niveau echter een ander beeld.

Prinsessenstrijd
Deze week wordt in delen van ons land carnaval gevierd. In sommige steden en dorpen mooie inclusieve feestjes, maar in veel plaatsen is carnaval nog echt een wittemannenfeestje. Zo ook in het stadje grenzend aan mijn geboortedorp. In Bergen op Zoom, het Krabbegat in carnavalstijd, is er geen plek in het bestuur voor vrouwen. De stichting en raad van elf, die vrouwen officieel niet mogen weigeren, sluiten de gelederen.

Liever met vrienden onder elkaar…
Uiteraard vieren vrouwen in het Krabbegat volop carnaval; in bandjes, bouwclubs en gewoon op straat is er plaats voor iedereen. Maar het is niet de bedoeling dat vrouwen meebeslissen en een rol op het grote toneel krijgen. Een aantal dames is daar klaar mee! Onder het motto ‘Vooruit met de Geit’ ijvert Diny Gladdiness voor toetreding van vrouwen in het bestuur. Dit heeft geresulteerd in een eerste gesprek. De uitkomst: de Stichting Vastenavend, met hun 88 boeren, is een ‘vriéndenclub’. Ze kunnen het nog niet aan om vrouwen toe te laten…

Vrouwen zijn niet grappig
Daar waar je bijval zou verwachten, wenden veel Bergse dames zich af van Diny’s initiatief. De macht van het zittend bestuur en de wens van mensen om erbij te horen, maakt dat veel vrouwen zich stilhouden. Laat die mannen maar doen, het is traditie en het gaat toch goed,’ is een veelgehoord argument. Ook zouden vrouwen niet echt grappig zijn, opgetekend uit de mond van een vrouwelijk familielid. Zucht…Want vrouwen onderschatten daarmee andere vrouwen en de boodschap die de stad afgeeft aan jongere generaties. Toch lijkt de geest uit de fles en ‘Vooruit met de geit’ geeft hoe dan ook stof tot nadenken.

Steun een prinses/dame
Vind jij vrouwen wel grappig, capabel en volwaardig als bestuurder? Steun dan Diny’s initiatief met een klik op deze link. En dan door naar 2021, het jaar van Nederlands eerste vrouwelijke premier*.

*Maria Liberia-Peters was eerder al minister-president van de Antillen in de jaren tachtig. De schrijver bedoelt hier vrouwelijke premier op het Nederlandse ‘vaste land’.