Tijd voor Temptation Island: the gay edition

Ishan-seefromthesky-iWYrCr8eGwU-unsplash
Ishan-seefromthesky-iWYrCr8eGwU-unsplash
Willemijn Roodbol (redacteur)

Al ben je geen vaste kijker, via sociale media zal het laatste seizoen van Temptation Island je niet zijn ontgaan. Vanavond is alweer de laatste aflevering en dit programma blijft (ondanks dalende kijkcijfers) een guilty pleasure voor liefhebbers van reality-tv (mezelf inclusief). Het concept is simpel: vier stellen gaan de relatietest aan. Ze worden uit elkaar gehaald en beide twee weken in een andere villa gezet, omringd door knappe vrijgezellen, en buiten filmfragmenten die ze regelmatig van elkaar te zien krijgen, weten ze niet wat hun wederhelft uitspookt. Beide groepen vrijgezellen hebben hun eigen (stereotyperende) tactiek om de koppels voor zich te winnen. De vrouwelijke vrijgezellen gooien hun lichaam in de strijd: ze lopen er zo sexy mogelijk bij en werpen zich gewillig voor de voeten van de bezette mannen. De mannelijke vrijgezellen tonen medeleven als de deelneemsters het niet meer zien zitten en zeggen daarna lachend in de camera: “A shoulder to cry on, is a dick to ride on” (I see you, Matthieu).

De verleid(st)ers spelen zo in op de koppels en zoeken de zwakke plekken om ze te pakken. De mannen (again, I see you Matthieu), maar ook de vrouwen zijn hierbij niet vies van het opzetten van een masker. Verleidster Eline draait haar hand er niet voor om en laat Arda breken met zijn relatie en fantaseren over samenwonen met haar, terwijl zij het ziet als “niets meer dan een leuke vakantieliefde.” Wel laat ze alfamannetje Arda het haantje zijn en gedraagt ze zich als een onschuldige prooi waar op gejaagd mag worden.

Knipsel.png

Ook verleidster Romée luistert naar al het geklaag van Zach, wint hem zo voor zich en duikt vervolgens meerdere keren met hem het bed in. Al is Zach wel echt weer een verhaal apart… Samengevat: zijn vriendin (31) spreekt uit dat ze hem (24) te veel ziet als een jongetje en niet als een man. Zijn reactie? Zich extra gedragen als een jongetje. Keihard jagen op alle vrijgezellen, zijn vriendin beledigen (ik citeer: “Ze is net zo kil en koud als Stalin en Lenin bij elkaar”) en zijn vriendin terugpakken door seks te hebben en te zoenen. Zach’s aanpak is wel gedrag wat vaker voorkomt bij Temptation Island. Waar veel mannen uit de koppels vaak van zichzelf alles mogen met de verleidsters, onder het kader van “de temptation écht aangaan”, houden veel vrouwen zich in. Ze laten zich fysiek veel minder snel verleiden door de verleiders (shout out naar Megan uit seizoen tien die wél wraak nam op haar vreemdgaande vriend door zelf meerdere malen het bed in te duiken). Hebben wij vrouwen dan echt meer respect voor onze (ex-)partner? Of zijn we preutser? Al lijken de verleidsters van die preutsheid weer minder last van te hebben. Wel wordt mijn feministische hartje er heel blij van dat de vrouwen altijd sterker uit het programma komen dan hun vreemdgaande wederhelft. De laatste aflevering van het seizoen is altijd een hereniging van de koppels een paar maanden later. Waar de mannen vaak eindelijk spijt tonen, zien de vrouwen er met hun nieuwe kapsels uit om door een ringetje te halen en zijn ze hun ex alweer vergeten. Misschien dat die mannen een spannendere Temptation hebben gehad, maar de vrouwen zijn uiteindelijk de echte winnaars.

Knipsel2.png

Na zes seizoenen is bij het programma Ex on the Beach (soortgelijk programma, maar dan met singles waarvan de exen uit het water komen lopen) de eerste lesbische ex aangespoeld. Een begin van iets nieuws? Wordt het niet ook eens tijd voor Temptation Island: the gay edition? Moeilijk vorm te geven is het wel, want doe je dan in beide villa’s alleen maar mannen of alleen maar vrouwen? Of zorg je ervoor dat je allemaal biseksuele koppels hebt en worden de villa’s vervolgens gevuld met zowel mannen als vrouwelijke vrijgezellen? Al moet je dan weer oppassen dat de vrijgezellen wel bij de les blijven en de koppels verleiden. Wel is het de manier om onder andere de vele biseksuele vooroordelen de wereld uit te helpen door de werkelijkheid te laten zien. Waar in eerdere seizoenen EOTB deelnemers wel hebben gezegd dat ze biseksuele gevoelens hebben, wordt het nu met de komst van ex Celeste eindelijk bevestigd op beeld. Natuurlijk zijn de eerste reacties op het eiland van EOTB: “Je bent biseksueel? Geil. Trio?” Ook wordt biseksualiteit bij vrouwen over het algemeen geil gevonden en bij mannen voornamelijk raar.

Ik ben er een voorstander van om meer niet-hetero deelnemers te laten deelnemen bij reality programma’s, juist om de stereotype beelden te doorbreken en te laten zien dat homoseksueel, lesbisch of biseksueel zijn tegenwoordig normaal is. Ik snap dat het bij Temptation lastiger is dan bij EOTB. Maar het is 2020 en hoog tijd om af te stappen van het standaard heterobeeld dat wordt verspreid op televisie. Wedden dat de dalende kijkcijfers van Temptation dan ook weer omhoog vliegen?

Steun LOVER!
Vond je dit een goed artikel? Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Laat je waardering blijken door een (eenmalige) donatie en help ons. LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.