40 Jaar Lef, Lust en Liefde

Elise van Alphen • 16 mrt 2009

Het eerste gesprek tussen dé twee feministische boegbeelden Ida Dequeecker (België) en Anja Meulenbelt (Nederland), georganiseerd door FC Poppesnor en LOVER afgelopen zaterdag, was een groot succes. Een goede voorbode voor het tweede gesprek tussen deze twee feministen van het eerste uur in Amsterdam aanstaande zondag.

De zaal in het Zuiderpershuis te Antwerpen was vol. Jong en oud, man en vrouw luisterden aandachtig naar het gesprek van deze twee feministes die vanaf het begin van de tweede golf erbij waren. “Eigenlijk ben ik niet van het eerste uur, maar van kwart over”, corrigeerde Anja Meulenbelt vriendelijk de gespreksleider Sara S’Jegers van FC Poppesnor . “Dolle Mina was mij toch nog iets te veel een damesclub.” Net zoals nu, was de vrouwenbeweging van toen ook al divers. Het engagement van de jaren zeventig om de maatschappij weer in al haar facetten op de schop te nemen, borrelde bij beide vrouwen en in de zaal weer naar boven.

En dan brengt gesprekleidster Sara ons weer terug naar het nu. “Wat heeft de vrouwenbeweging bereikt en wat zijn de uitdagingen van nu?” Grote vragen, waardoor meerdere thema’s werden aangesneden. Zo ging het gesprek over diverse vormen van ongelijkheden in de wereld, het ‘baas over eigen hoofd’, de kaping van de rechtse beweging van het ‘westers feminisme’ als instrument tegen de islam en de verhouding feminisme en religie. Kortom, een ding is zeker: uitdagingen ten over voor de vrouwenbewegingen van nu. En we hadden nog maar een aantal feministische thema’s besproken. Ik kijk dan ook zeer uit naar de tweede Belgisch-Nederlands feministische ontmoeting van aanstaande zondag!

zondag 22 maart 2009 – 15u00 – dit log.