'Geilheid komt en gaat. Dat hoort bij het leven.’

Vrouwen hebben door moderne anticonceptie de vrijheid gewonnen om te kunnen vrijen wanneer ze maar willen. Sensiplan consulente Mariska Post juicht dit toe. Desondanks vraagt ze zich af wat de keerzijdes zijn van deze vrijheid. In haar derde en tevens laatste column vertelt Mariska Post meer over dit dilemma van de moderne vrouw. Ze onderzoekt of inzicht in de cyclus van de vrouw een oplossing biedt die chemische anticonceptie overbodig maakt.
Mariska Post  •  25 sep 2013
P&M  •  
Mariska Post  •  25 sep 2013

Mama's coming-out

Er lijkt zich de laatste jaren een spectaculaire coming out te voltrekken van moeders die hun kinderen langer dan een (half) jaar de borst geven. Zo prijkte er vorig jaar op de Time-cover [1] een jonge moeder met haar 3-jarige kind aan de borst. Staand, waarmee leek te worden benadrukt dat het niet
Noortje Willems  •   7 sep 2013
P&M  •  
Noortje Willems  •   7 sep 2013

Tonia Dabwe verkozen tot International African Woman of the Year

Afrikaanse vrouwen worden vaak neergezet als slachtoffers van armoede, geweld en conflict. Maar naast deze zware omstandigheden, moet getoond worden dat zij ook agents of positive change kunnen zijn vindt de Engelse organisatie Women4Africa. [1] Een van de manieren waarop ze dit willen laten zien is met de ‘Women4Africa Awards’ die jaarlijks worden uitgereikt. De Nederlands-Liberiaanse Tonia Dabwe werd hier uitgeroepen tot International African Woman of the year. Ze won deze prijs voor ‘haar’ Mineke Foundation en het goede werk dat deze stichting doet in Dabwe Town, het dorp dat haar Liberiaanse vader en Nederlandse moeder in de jaren zestig stichtten. Zij richtten onder andere een school op, bouwden bruggen en zorgden voor stromend water en elektriciteit. Maar de Liberiaanse burgeroorlog eind 1989 veranderde alles en Dabwe Town raakte verwoest.Tonia heeft een aantal jaar geleden besloten om de Mineke Foundation op te richten, vernoemd naar haar moeder die vermist raakte in de oorlog, en zo verder te gaan met het werk van haar ouders. De stichting probeert bijvoorbeeld de school weer op te bouwen en biedt vakopleidingen aan geïnteresseerden.Bij LOVER wilden we graag meer weten over Tonia Dabwe. Wie is zij? Waarom kreeg zij deze titel en wat vindt ze hiervan? Is zij ook een ‘agent of positive change'? Onze redacteur Myrthe Derksen vond het hoog tijd antwoord op deze vragen te krijgen.
Myrthe Derksen  •  31 aug 2013
P&M  •  
Myrthe Derksen  •  31 aug 2013

The witch is dead!

De dood en de begrafenis van Margaret Thatcher maakten veel heftige gevoelens en oud zeer los in de Engelse maatschappij. Ding dong, the witch is dead! was een veelgehoorde uitspraak na haar dood. Thatcher werd vereenzelvigd met het kwaad en gemakshalve verantwoordelijk gehouden voor al het slechte in de Britse samenleving. Christina Lammer houdt een feministische verdediging voor Margaret Thatcher en laat zien dat heksenjachten ook in Engeland nog niet afgelopen zijn.

Alledaags seksisme bestaat wel degelijk!

Op de website van The Everyday Sexism Project kunnen vrouwen van over de hele wereld hun ervaringen met alledaags seksisme delen. Een belangrijke stap in de strijd voor gelijkheid, vindt Lover redacteur Myrthe Derksen.
Myrthe Derksen  •   7 aug 2013
P&M  •  
Myrthe Derksen  •   7 aug 2013

Religie is emancipatie

Religie en emancipatie: twee begrippen die altijd voer voor discussie vormen, zeker wanneer ze met elkaar gecombineerd worden. Redacteur Christina Lammer bezocht onlangs de discussiebijeenkomst (On)gelofelijk geëmancipeerd! waar deze zaken onderwerp van gesprek waren en werd daar niet alleen met anderen, maar ook met zichzelf geconfronteerd.

Hanneke Felten: LesbICOONingin van 2013

Hanneke Felten werd op 23 maart uitgeroepen tot LesbICOONingin van 2013. Initiatiefnemer voor deze prijs, Stichting Ondersteboven, wilde haar op deze wijze in het voetlicht brengen. Hanneke zet zich namelijk op allerlei manieren in voor de emancipatie van LBTQ vrouwen en jongeren. Tijd voor een interview, vonden we bij Lover! Redacteur Myrthe Derksen vraagt haar naar de prijs, haar ideeën over emancipatie en eigen rolmodellen. “Iedereen kan een inspiratie zijn. Zorg dat je zichtbaar bent en laat zien wie je bent!”
Myrthe Derksen  •  25 jun 2013
P&M  •  
Myrthe Derksen  •  25 jun 2013

Mannelijkheid in tijden van crisis?

Utrecht – Op zaterdag 8 juni organiseerde DIEP festival  - een duik in de wereld van gender en seksualiteit - een pop-up university over mannelijkheid in al zijn/haar/het facetten. Kunstenaars, activisten, academici en anderen kwamen bijeen in kunstenaarscollectief Das Spectrum om een gesprek aan te knopen over de verschillende manifestaties van mannelijkheid. Medeorganisator Dennis Kerckhoffs beschrijft in dit artikel zijn beleving van deze dag.
Dennis Kerckhoffs  •   9 jun 2013
P&M  •  
Dennis Kerckhoffs  •   9 jun 2013

Bussemaker’s emancipatiebeleid

Zijn vrouwen kostbaar overheidsgeld aan het verspillen wanneer ze ervoor kiezen om na hun dure opleiding het huishouden te bestieren in plaats van te werken op niveau? Teren vrouwen nog steeds teveel op het inkomen van hun echtgenoot? De uitspraken van Minister van Emancipatie Jet Bussemaker hebben behoorlijk wat teweeggebracht. Laura Berger baant zich een weg door de kritiek en de polariserende berichtgeving omtrent Bussemaker’s beleid en geeft haar visie op de plannen van de minister.
Laura Berger  •  28 mei 2013
P&M  •  
Laura Berger  •  28 mei 2013

Het vervolg op De maakbare man: De bespottelijke vrouw

Er is heel wat te doen geweest rond de recente transitie van filosoof en schrijver Maxim Februari. Hoewel Februari ook heel wat brutale vragen voorgeschoteld kreeg van journalisten, vraagt Marit Bosman zich in onderstaand artikel af of de media niet op een nog meer seksistische en transfobe wijze zouden gereageerd hebben als Februari een man was geweest, die te kennen gaf dat hij een vrouw wilde worden.  

Margaret Thatcher: Voorbeeld voor vrouwen of niet?

Gisterenochtend is Margaret Thatcher op 87-jarige leeftijd overleden. Zij was van 1979 tot 1990 premier van Groot-Brittannië, en daarmee de langst regerende Prime Minister van de twintigste eeuw. Bovendien was ze de eerste en tot op heden enige vrouw die in deze positie verkozen is.
Myrthe Derksen  •  10 apr 2013
P&M  •  
Myrthe Derksen  •  10 apr 2013

Upper: de Nobelprijsnominatie voor Malala Yousafzai

Het is voor feministen makkelijk om aan te kaarten wat er slecht gaat in de maatschappij. Onderdrukking bestaat nog steeds en de decennialange strijd voor gelijke rechten duurt voort. Soms lijkt het zelfs of we stappen terug nemen in de emancipatie. Gelukkig worden er ook politieke beslissingen genomen die tot een meer egalitaire samenleving leiden. LOVER probeert beide ontwikkelingen op te pakken. Regelmatig vindt er binnen de redactie een reflectie plaats op de meeste recente - goede of slechte - ontwikkelingen op politiek of maatschappelijk vlak. In deze reeks zullen we onze bespiegelingen met jullie delen! Vandaag: de Nobelprijsnominatie voor Malala Yousafzai.