Alledaags seksisme bestaat wel degelijk!
Het belang van het Everyday Sexism Project
Op de website van The Everyday Sexism Project kunnen vrouwen van over de hele wereld hun ervaringen met alledaags seksisme delen. Een belangrijke stap in de strijd voor gelijkheid, vindt Lover redacteur Myrthe Derksen.
"When I was 15 a man in a white van pulled up beside me and put his hand up my skirt and said 'What's this sexy fancy dress?’ I was in my school uniform. I was going to school." -- Anonymous
Bovenstaande is een willekeurig bericht op everydaysexism.com. Elke dag worden er duizenden soortgelijke verhalen geplaatst door meisjes, vrouwen en een enkele man. De berichten gaan onder andere over nageroepen worden op straat, ongewenste intimiteiten, en kleinerende opmerkingen van collega’s of bekenden.
Everyday Sexism werd in 2012 gestart door de Britse Laura Bates. Ze was het zat dat het zo moeilijk was om over seksisme te praten. De site werd meteen een groot succes. Waar je eerst ‘overdreef’ of niet serieus werd genomen wanneer je seksisme hardop benoemde (‘dat is toch allang voorbij?’), is er nu eindelijk een platform waar vrouwen hun ervaringen kunnen delen. Zo kan worden aangetoond dat er een probleem is en dat er nog steeds mannen zijn die het normaal vinden om vrouwen als lustobject te behandelen.
Veel vrouwen putten er steun uit dat ze niet de enige zijn die zoiets overkomt. Ook realiseert een steeds groter aantal vrouwen zich dat ze dit niet zelf uitlokken en dat het niet normaal is om seksistisch benaderd te worden. Er was een culturele verandering nodig om meisjes te laten zien dat wat zij meemaken niet acceptabel is. Laura Bates heeft met het oprichten van het Everyday Sexism Project een grote rol gespeeld in het op gang brengen van deze verandering. Door de grootte van de problemen zichtbaar te maken en bewustwording te creëren probeert het project seksisme te bestrijden.
De site bereikt steeds meer vrouwen. Naast Engeland hebben vijftien andere landen er tegenwoordig een versie van. Er is ook een Nederlandse versie en de weblog Seksisme in en om het huis. Opzij besteedt er eveneens aandacht aan: in september komt er een themanummer uit over alledaags seksisme. Zij roepen in stijl van Everyday Sexism voor dit nummer lezers op om hun ervaringen hier te delen.
Het Everyday Sexism Project is, naast de website, ook op andere terreinen actief. Zo geeft Laura Bates bijvoorbeeld lezingen op scholen en universiteiten. Verder vragen politici naar de uitkomsten van het project en willen zij graag geïnformeerd worden over hoe ze dit thema in seks- en relatielessen op scholen kunnen laten terugkomen. Politie-eenheden hebben daarnaast het project gecontacteerd voor informatie over hoe ze om moeten gaan met seksuele intimidatie en seksuele strafbare feiten op de werkvloer.[1] De site draagt dus ook in de praktijk bij aan het zichtbaar en bespreekbaar maken van alledaags seksisme. Bovendien bereikt de site niet alleen vrouwen, maar ook mannen. Sommige mannen bieden op Twitter zelfs hun excuses aan voor hun seksistische gedrag.
In een samenleving waarin veel mensen van mening zijn dat feminisme tot het verleden behoort is dit zichtbaar maken zeer belangrijk. De bovengenoemde weblogs leveren bewijs dat seksisme nog diep in de samenleving verankerd is. Nu kan iedereen zijn of haar ervaringen met seksisme delen, zonder voor ouderwetse zeur te worden uitgemaakt. Zelfs het feit dat klachten over seksistisch gedrag lang niet altijd niet serieus worden genomen is namelijk een voorbeeld van seksisme. Door vrouwen en hun ervaringen met seksisme als overdreven weg te zetten, hoeft er geen serieuze discussie te worden gevoerd. Het is een schoolvoorbeeld van victim blaming: de vrouwen moeten maar meer humor ontwikkelen in plaats van te zeiken over een ‘onschuldig’ grapje. De schuld ligt niet bij degene die de opmerking maakt, maar bij degene die erdoor geraakt wordt. Dat is niet terecht: het blijft belangrijk dat ook de makers van seksistische opmerkingen hun gedrag onder de loep nemen.
Door het grote succes van de site is duidelijk geworden dat hier een grote behoefte aan was. Social media heeft hier natuurlijk ook aan meegewerkt: vrouwen van over de hele wereld kunnen hierdoor hun ervaringen met elkaar delen. Everyday Sexism heeft inmiddels al 70.000 volgers op Twitter.
"By sharing your story you’re showing the world that sexism does exist, it is faced by women everyday and it is a valid problem to discuss", aldus de site van Everyday Sexism. Dus schroom niet om je ervaringen te delen. Je bent niet de enige.
[1] http://www.catapult.org/project/fighting-everyday-sexism