Always x LOVER: Samen tegen menstruatiearmoede

Menstruatiearmoede beeld door Hannah Vonk
Menstruatiearmoede beeld door Hannah Vonk
Fleur Haages (redacteur)
Fleur Haages (redacteur) • 22 feb 2025

Je zit zenuwachtig op je stoel te draaien en kijkt paniekerig om je heen. Zou iemand het in de gaten hebben? Je oksels klotsen bij de gedachte. Je wilt opstaan, maar je bent bang dat de mensen om je heen het doorhebben. Concentreren op je werk lukt niet meer. Heb ik wel iets bij me? Shit, ik denk het niet. Ik wist niet dat ik vandaag ongesteld zou worden… De kramp in je buik en de pijn in je rug verraden eigenlijk al genoeg. “Meneer?” fluister je en je steekt aarzelend je hand op. Door het rumoer in de klas kun je jezelf niet eens verstaan. Ze hebben niet door dat ik crepeer van de pijn, en dat zou ik trouwens ook nooit hardop durven zeggen.

De leraar draait zich om. Nu is mijn kans! “Meneer, mag ik naar het toilet?” De hele klas kijkt naar je als je na een kort knikje van de leraar nog net niet naar de deur sprint. Please, please, please, dat ik niet doorgelekt ben. Je schuifelt langzaam naar de toiletten, in de hoop het doorlekken tegen te houden. Eenmaal op het toilet ben je opgelucht, maar ook teleurgesteld. Zie je wel. Ongesteld. De ellende is weer begonnen. Bij gebrek aan producten, rol je wat wc-papier op tot een hoopje en leg je het stapeltje vellen vakkundig in je onderbroek. Dit moet genoeg zijn om ervoor te zorgen dat het bloed niet nog meer gaat vlekken.

Eenmaal uit het wc-hokje, staar je in de spiegel en draai je je om. Had ik maar niet die lichtblauwe jeans aangedaan. Met wat water probeer je de vlek minder zichtbaar te maken, maar tevergeefs; de vlek wordt alleen maar groter. Je aarzelt. Wat zullen anderen denken? Misschien lachen ze me wel uit. Of vinden ze het vies… Je besluit naar huis te gaan, de pijn en de benardheid van de situatie zijn je te veel. Je vraagt aan je moeder of ze wil bellen dat je ziek bent. Morgen voel je je hopelijk beter…

Menstruatiearmoede, ook in Nederland?

Dit scenario is voor veel menstruerende personen vast herkenbaar. De angst om te vragen om menstruatieproducten is op zichzelf al vervelend, laat staan de angst om überhaupt te zeggen dat je ongesteld bent. Menstruatiearmoede komt ook in Nederland voor. Veel menstruerende personen hebben niet de middelen om menstruatieproducten te kunnen kopen. Ze vinden het te duur of te ongemakkelijk om de producten aan te schaffen. De gevolgenhiervan zijn ingrijpend, bijvoorbeeld sociale isolatie, angst en stress, en een laag zelfbeeld. In deze aflevering van de ‘Lekker Lullen de Podcast’ kun je meer horen over menstruatiearmoede en wat het precies inhoudt.

Verschillende organisaties zetten zich in om menstruatiearmoede tegen te gaan. Zo ook Always met de campagne #StopMenstruatieArmoede. De afgelopen vier jaar heeft het merk in Nederland al meer dan 2,5 miljoen menstruatieproducten kunnen doneren aan het Armoedefonds en Nationaal Fonds Kinderhulp.

Het Armoedefonds bestrijdt armoede in Nederland en zorgt ervoor dat de gedoneerde menstruatieproducten via hulporganisaties worden verspreid naar Menstruatie Uitgifte Punten (MUPs). Dit zijn toegankelijke locaties waar mensen gratis menstruatieproducten kunnen ophalen. Stichting Kinderhulp helpt kinderen en jongeren tot 21 jaar die in armoede opgroeien. Met de donaties van Always stellen zij halfjaarpakketten met menstruatieproducten samen, zodat jongeren zich geen zorgen hoeven te maken over de kosten.

De actie van Always

Als onderdeel van de campagne tegen menstruatiearmoede organiseert Always van 10 februari tot en met 9 maart 2025 een donatieactie bij Kruidvat. Bij aankoop van vijf pakken Always maandverband (vaak in de vorm van een 3+2 gratis actie) doneert Always één pak aan het Armoedefonds of Stichting Kinderhulp. Op deze manier kun je niet alleen jezelf Voorzien van voldoende producten, maar ook bijdragen aan een goed doel.

Spreek je uit!

Always streeft ernaar dat er voldoende menstruatieproducten zijn voor iedereen die menstrueert om zo een einde maken aan menstruatiearmoede. Daarnaast vindt Always het ook belangrijk dat menstruatie een onderwerp wordt waar makkelijker over gesproken wordt. Ongesteldheid zou namelijk geen taboe meer moeten zijn in 2025, en daar zijn we het bij LOVER helemaal mee eens. Ben je ongesteld? Praat erover zoals je over een verkoudheid praat. Niets om je voor te schamen!

Steun LOVER!
LOVER draait sinds de start in 1974 volledig op vrijwilligers en donaties. Wil je dat een van Nederlands oudste feministische tijdschriften blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier

 

Meer LOVER? Volg ons op XInstagramLinkedIn en Facebook.