Amsterdam SlutWalk

omdat slachtoffers geen schuld dragen

Janiek Kistemaker • 11 mei 2011

Op 24 januari 2011 had een woordvoerder van de politie in Toronto de euvele moed om publiekelijk te beweren dat “vrouwen zouden moeten vermijden zich als een slet te kleden om te voorkomen dat zij slachtoffer van verkrachting worden.” Daarmee legitimeert hij de nog altijd levende mythe dat vrouwen door hun presentatie zelf verantwoordelijk zijn voor het seksuele geweld dat hen overkomt. Terecht heeft deze uitlating de woede en verontwaardiging van vrouwen gewekt. Beginnend met de inmiddels legendarische Toronto SlutWalk (3 april 2011) waait er een storm van protest door de westerse wereld. Ook Amsterdam krijgt een eigen SlutWalk.

Dat vrouwen de schuld krijgen zodra er op seksueel gebied iets mis gaat, is een heel oud en buitengewoon hardnekkig patroon in vrijwel alle beschavingen van deze wereld. Vrouwen worden ervoor opgesloten, in sluiers gehuld, geslagen, verstoten en gestenigd. Ook binnen de westerse cultuur is de gedachte dat vrouwen door hun uiterlijk verantwoordelijk zijn voor seksueel geweld dat hen door mannen wordt aangedaan nog lang niet uitgestorven. Wanneer een vertegenwoordiger van het recht dit kwalijke vooroordeel legitimeert, wordt daarmee een ontoelaatbaar signaal afgegeven.

Gelukkig is dat signaal deze keer opgepikt door vrouwen die het er niet bij laten zitten, maar een tegengeluid laten horen dat inmiddels een indrukwekkende roep om vrijheid en recht is geworden. In meer dan 60 steden wereldwijd zijn of worden SlutWalks gehouden. Amsterdam sluit zich hierbij aan en wel op 4 juni aanstaande. De manifestatie begint om 16:00 uur op de Dam en loopt naar het homomonument. Je kunt op de hoogte blijven door je aan te melden bij de Facebook pagina van het evenement.

Overal waar dergelijke protestmarsen worden gehouden benadrukt de organisatie dat dit een zaak is die ons allemaal aangaat. Je hoeft geen slet te zijn of er zo uit te zijn. Het gaat om een recht dat door ons allen gedragen en gewaarborgd zou moeten worden. “We’ve had enough,” zeiden de vrouwen in Toronto. Degenen die seksueel geweld te verduren krijgen zijn niet degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn. Nooit.

De organisatie van SlutWalk Amsterdam plaatst deze problematiek bovendien in een breder perspectief. Ook homo's, lesbo's en transgenders hebben te lijden van normativiteit wat betreft hun uiterlijke verschijning. “Met de SlutWalk willen we tegenwicht bieden aan de toenemende druk om ‘normaal’ te zijn”, zegt woordvoerder Mirjam van Heugten, “In Nederland moeten vrouwen ervoor waken geen ‘slet’ te zijn, terwijl mannen krampachtig over hun ‘mannelijkheid’ moeten hoeden."