Anti-Street Harassment Week 2021

Anti Street Harassment Week 2021
Anti Street Harassment Week 2021
Anastasiya Dusanka • 22 apr 2021

Van 11 tot en met 17 april vond voor de tiende keer de internationale week tegen straatintimidatie plaats. Ook in Nederland werd actiegevoerd en aandacht gevraagd voor dit wereldwijde probleem waar zo ongeveer de helft van de wereldbevolking last van heeft.

Nagefloten, nageroepen, uitgescholden, achtervolgd… Uit recent Europees onderzoek is gebleken dat 80% van de vrouwen tussen 18 en 35 jaar dit gevoel maar al te goed kennen. In Nederland zijn er geen officiële landelijke cijfers bekend, maar onderzoeken uit Amsterdam en Rotterdam schetsen een vergelijkbaar verontrustend beeld. Het onderzoek van L’Oreal uitgevoerd door IPSOS in 2021, waarbij vrouwen uit vijftien verschillende landen zijn geïnterviewd, concludeert dezelfde cijfers. Kortom, straatintimidatie is een wereldwijd probleem waar vrouwen dagelijks mee te maken krijgen.

Ontstaansgeschiedenis
Op 20 maart 2011 vond er voor het eerst een International Anti-Street Harassment Day plaats. Initiatiefneemster was Holly Kearl, expert op het gebied van gendergerelateerd geweld en straatintimidatie. Omdat er in 2011 meer dan 2.000 mensen uit minstens 13 landen deelnamen, is in 2012 besloten om deze dag uit te breiden tot een Anti-Street Harassment Week. Elk jaar tussen 11 en 17 april bundelen activisten uit verschillende landen hun krachten samen tot een grote vuist tegen straatintimidatie. Door middel van demonstraties, acties en campagnes wordt er aandacht gevraagd voor dit probleem en bewustwording gecreëerd. Ondanks de Covid 19-gerelateerde maatregelen is er ook dit jaar actiegevoerd.

Demonstraties in Arnhem, Tilburg en Den Haag
Op 11 april is er in drie Nederlandse steden gedemonstreerd tegen straatintimidatie. In Arnhem vond een demonstratie plaats waar maar liefst 400 mensen op af kwamen. Lieke Lorea Gaminde, de voorzitter van Stichting Stop Straatintimidatie, sprak de aanwezigen toe over het doel, de visie en werkzaamheden van de stichting. Andere sprekers waren onder meer Hajar Akrari van The Phoenix Sisters, Jeanette Chedda van de politieke partij BIJ1, Nanoah Struik van de Genderkwiebus Podcast, Arnhems raadslid voor de SP Sarah Dobbe en beeldend kunstenaar Julius Thissen.

De organisatie Reclaim These Streets Tilburg organiseerde de demonstratie in Tilburg waar verschillende sprekers hun ervaringen over straatintimidatie deelden. Free Women From Fear deed hetzelfde in Den Haag. Naast eigen sprekers van de organisatie spraken ook activisten van Stichting Fairspace, Cat Calls of Den Haag, Cat Calls of Amsterdam, Kontra Rotterdam en S/He Got Game de aanwezigen toe.

Anti_Street_Harassment_Week_2021_demonstraties.jpg

Onlineactie
Naast de fysieke demonstraties is er ook online actiegevoerd. Onder de hashtag #WeStandUp spraken bekende personen zoals Celine Dion, Eva Longoria, Aja Naomie King en velen andere zich uit tegen straatintimidatie. Samen met Fairspace ontwikkelde L’Oreal het online trainingsprogramma Stand UP, die mensen tijdens de Anti-Street Harassment Week konden volgen. In slechts vijftien minuten leer je wat je als omstander of slachtoffer van straatintimidatie kunt doen.

Stichting Stop Straatintimidatie heeft eigen stickers ontworpen die met felle kleuren uitschreeuwen dat straatintimidatie niet oké is. Voor slechts vier euro voor een setje van vier kunnen mensen hun eigen stad ermee volplakken. Op Clubhouse ging Geraldine Kemper in gesprek met de hoofdredacteur van Linda Meiden Yeliz Cicek en schrijfster Tatjana Almuli. Zij vertelden hoe zij op verschillende manieren in aanraking zijn gekomen met straatintimidatie.

Stickers_Stichting_Stop_Straatintimidatie.jpg

Wat nu?
De Anti-Street Harassment Week is voorbij, maar de strijd tegen straatintimidatie niet. Te veel vrouwen krijgen hier nog elke dag mee te maken. Er ligt nu eindelijk een wetsvoorstel om straatintimidatie landelijk strafbaar te stellen. Straatintimidatie is immers altijd en overal onacceptabel. Strafbaarstelling gaat het probleem niet ineens oplossen, maar is wel een noodzakelijk onderdeel van de oplossing. Bij een holistische aanpak van het probleem horen ook juiste opvoeding en voorlichting over seksueel overschrijdend gedrag. Toch blijft wetgeving een belangrijk hulpmiddel wanneer alle andere middelen falen. Wil jij ook je steun uitspreken vóór strafbaarstelling van straatintimidatie en hiermee de Tweede Kamer een laatste aanmoediging geven? Teken dan de petitie van de Stichting Stop Straatintimidatie.

Over de auteur
Anastasiya Dusanska is projectmedewerker bij Stichting Stop Straatintimidatie en is het aanspreekpunt voor de media, politici en studenten in Den Haag.

Over Stichting Stop Straatintimidatie
Stichting Stop Straatintimidatie begon als een burgerinitiatief om straatintimidatie strafbaar te stellen en is sinds mei 2016 een stichting. De missie van Stop Straatintimidatie bleef onveranderd: een samenleving waarbinnen iedereen in Nederland gelijke toegang heeft tot de publieke ruimte, en zich daarin met een veilig gevoel kan bewegen zonder belemmering of hinder van derden.


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.