Anticonceptie doe je samen

Rutgers campagne gedeelde verantwoordelijkheid voor anticonceptie

World-Contraception-Day
World-Contraception-Day
redactie • 25 sep 2018
Een nieuwe online campagne laat mannen en vrouwen nadenken over gedeelde verantwoordelijkheid voor anticonceptiegebruik. Vaak wordt van vrouwen verwacht dat zij zelf maatregelen nemen om niet zwanger te raken. Mannen hebben er net zo goed belang bij dat vrouwen anticonceptie goed gebruiken, maar zij nemen hierin minder verantwoordelijkheid. Naar aanleiding van Wereld Anticonceptie Dag, woensdag 26 september aanstaande, start Rutgers in samenwerking met Soa Aids Nederland en verschillende influencers deze week de campagne op social media.
 

Filmpjes zetten aan het denken

Via Facebook (Rutgers) en Instagram (Sense) worden filmpjes gedeeld van jonge mannen en vrouwen die praten over anticonceptie. De filmpjes zetten aan het denken. Seksualiteit.nl, de Rutgers-website voor volwassenen, heeft een speciale campagnepagina ingericht met allerlei content over gedeelde verantwoordelijkheid en het samenstellen van een geschikte anticonceptiemethode. Sense.info, de website van Rutgers en Soa Aids Nederland met betrouwbare informatie over seksualiteit voor jongeren, ondersteunt de campagne. Daarnaast zijn er verschillende Youtubers en influencers die de campagne onderschrijven en hun eigen bijdrage leveren.
 
 

Eenzijdige lasten bij vrouwen

Vaak wordt van meisjes en vrouwen verwacht dat zij maatregelen nemen als ze nog geen kind willen. Er zijn vooral anticonceptiemiddelen die door vrouwen moeten worden gebruikt. Vrouwen dragen dus vooral de lasten van anticonceptie. Zij moeten naar een arts, op gezette tijden aan anticonceptie denken, en hebben mogelijk last van bijwerkingen. Verder betalen ze vanaf 21 jaar zelf voor anticonceptie via het eigen risico of een aanvullende verzekering.
 
 
Mannen hebben vooral de lusten van seks, terwijl het voorkomen van onbedoelde zwangerschap natuurlijk net zo goed de verantwoordelijkheid is van mannen. En dan zijn er ook mannen die liever zonder condoom willen vrijen, waardoor de bescherming tegen zwangerschap volledig bij de vrouw komt te liggen. De onrechtvaardige verdeling van de lasten tussen mannen en vrouwen wordt steeds meer gevoeld en steeds meer vrouwen roepen mannen op om ook hun verantwoordelijkheid te pakken.
 
 

In de belang van mannen

Verantwoordelijkheid van vrouwen én mannen voor anticonceptiegebruik verlicht niet alleen de zorg en lasten van vrouwen, maar is ook in het belang van mannen. Zij kunnen onverwachts worden geconfronteerd met een zwangerschap, terwijl ze dachten dat hun partner anticonceptie gebruikte. Vrouwen vergeten de pil wel eens, stoppen met anticonceptie vanwege bijwerkingen of zijn zich niet altijd bewust van omstandigheden waarin ze ondanks anticonceptiegebruik toch zwanger kunnen worden, zoals bij overgeven of diarree. Mannen die niet met condoom willen vrijen beseffen vaak niet dat het risico op ongeplande zwangerschap dan aanwezig is.  
 
 

Niet altijd goed beschermd

Tijdig in gesprek gaan over een betrouwbare anticonceptiemethode is dus noodzakelijk. Het gaat nog te vaak mis: 1 op de 5 vrouwen is ooit in haar leven onbedoeld zwanger geweest. Het afgelopen jaar kreeg 3 procent van de mannen en vrouwen te maken met een onbedoelde zwangerschap, blijkt uit het onderzoek Seksuele Gezondheid in Nederland 2017 van Rutgers. Twee op de vijf gaven aan dat er wel anticonceptie werd gebruikt, maar niet altijd consequent en er ging ook wel eens iets mis in het gebruik. Maar liefst 8% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft geslachtsgemeenschap zonder anticonceptie, terwijl ze niet zwanger zijn of zwanger willen worden.
 
 

Wat mannen kunnen doen

Tegenover de verantwoordelijkheid om betrokken te zijn bij het voorkomen van een onbedoelde zwangerschap, hebben mannen ook het recht om te weten welke anticonceptiemethoden er zijn, of en hoe deze gebruikt worden en wat zij kunnen doen om vrouwen te steunen bij een goed gebruik van anticonceptie. Bijvoorbeeld helpen bij de keuze voor een methode die bij de vrouw past. Haar bijstaan als zij bijwerkingen ervaart van het gekozen middel. Haar herinneren aan een nieuwe pilstrip, prikpil, ring of pleister. Delen in de kosten van anticonceptie. En wanneer ze niet zeker weten of de vrouw zich goed beschermt tegen zwangerschap: een condoom gebruiken. De enige methode waarmee je tegelijk beschermd bent tegen soa.
 
Naar de campagnepagina