Anticonceptie: een zaak voor iedereen

contraceptive-pills-849413 1920
contraceptive-pills-849413 1920
redactie • 15 nov 2019

Vind jij ook dat anticonceptie voor iedereen gratis toegankelijk moet zijn? Word dan mede-eiser!

Voor Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak is het duidelijk: anticonceptie moet voor iedereen kosteloos zijn. Na een lange strijd door de Dolle Minas zit sinds 2011 anticonceptie echter niet meer in het basispakket. Met een petitie die 55.000 keer ondertekend is, stapten ze naar de Tweede Kamer, maar het wetsvoorstel werd niet aangenomen. Daarom stappen ze nu naar de rechter – en jij kunt mede-eiser worden.

Mensenrecht

Toegankelijke anticonceptie is immers een mensenrecht: mensen die menstrueren kunnen door toegang tot anticonceptie volwaardig meedoen in de samenleving. Onderwijs, arbeid en financiële zelfstandigheid komen binnen handbereik. Anticonceptie gaat daarom de hele samenleving aan en dit maakt kosteloze anticonceptie dan ook een zaak van de overheid: het is een fundamenteel reproductief recht.

Hoe kun je meedoen?

Meld je via www.eenzaakvooriedereen.nl aan als mede-eiser. Omdat er een kostenplaatje aan een rechtszaak verbonden is en jouw positie als mede-eiser juridisch in orde moet zijn, wordt er wel een kleine bijdrage aan je gevraagd. Dit kan echter al vanaf één euro. Laat je stem horen en procedeer mee!