BARCELONA: FEMINISTISCH BOLWERK

redactie • 27 mei 2015

Afgelopen zondag zorgden de Spaanse kiezers voor een aardverschuiving in hun politieke landschap. De gevestigde partijen verloren vrijwel overal hun meerderheid ten faveure van Podemos en andere indignados-bewegingen. In Barcelona won het linkse kartel Barcelona en Comú (Barcelona Tezamen), dat wordt aangevoerd door de activiste Ada Colau en gebaseerd is op feministische principes.

In een bevlogen speech die de Volkskrant vandaag publiceerde, zegt Colau, die Barcelona’s nieuwe burgemeester is, dat vrouwen een centrale rol spelen bij de terugeising van de stad. De vrouwen in Barcelona worden harder getroffen door armoede en onzekere arbeidscontracten, en daar moet een eind aan komen. Net als aan de uitsluiting van vrouwen uit de kringen van politieke en economische macht. Het bestrijden van seksuele ongelijkheid staat hoog op haar agenda.

Daarnaast hekelt Colau, wiens partij een jaar geleden nog niet bestond, de sociale ongelijkheid en de klasse van beroepspolitici die vervreemd is van de alledaagse realiteit en bezoedeld is door corruptie. ‘Het is niet genoeg om verkiezingen te winnen, het gaat erom de regels van het spel te veranderen’, zegt ze. Daarom heeft Barcelona en Comú als een van de eerste dingen een code van ethiek voor gezagsdragers geformuleerd. Die code betreft onder meer het salaris, een termijnlimiet voor gekozen bestuurders en (hoera!) een einde aan de draaideur tussen de politiek en de raden van bestuur van het bedrijfsleven. De maatregelen moeten voorkomen dat de nieuwe politiek dezelfde ziektes zal krijgen als de oude die ze vervangt.

Ze is trots op de geschiedenis van Barcelona, schrijft Colau, die begon als activiste tegen de massale huisuitzettingen in haar stad. ‘Als laboratorium voor nieuwe burgerbewegingen en als wereldstad met een internationalistisch perspectief.’ Barcelona moet het startpunt worden van een netwerk van rechtvaardige en democratische steden. Een tegenbeweging voor de geest van het neoliberale kapitalisme dat door Europa waart. ‘Ons wordt verteld dat we in een democratie leven,’ zegt ze. ‘Maar veel van de belangrijkste beslissingen die onze levens beïnvloeden zijn ons uit handen genomen. Ons wordt verteld dat wij niet weten wat goed voor ons is, dat we het beter aan experts kunnen overlaten. De Spaanse regering ontzegt de burgers van Catalonië het recht om te besluiten over de Catalaanse toekomst, de EU houdt geheime onderhandelingen over TTIP, en internationale financiële instituties spelen Russische roulette met onze economieën.’

Haar partij wordt gesterkt in haar overtuigingen door de wetenschap dat ze niet alleen staat. Het Griekse Syriza ging al voor in deze democratiseringsbeweging van onderaf, en afgelopen week ontving Barcelona en Comú honderden steunbetuigingen van intellectuelen als Noam Chomsky en Slavoj Zizek, van activisten en schrijvers als Nawal El Saadawi en Zakes Mda, tot politieke leiders als Natassa Theodorakopoulou. Willen jullie ook al bijna naar Barcelona verhuizen? Wij wel. Daarom staat ‘Barcelona is bron van inspiratie voor Europa’ vandaag centraal bij LOVER.