Bent u wel een vrouw?

Zita de Hoog • 27 aug 2009

Vroeger werd er al aan getwijfeld en nu wordt er waarschijnlijk onderzoek naar gedaan: is ze een vrouw? Of is ze toch een man? Over wie ik het heb? Topatlete Caster Semenya, die nu vooral besproken wordt vanwege een genderkwestie rondom haar persoon en niet om de geweldige prestatie die ze neerzette op de 800 meter.

Volgens een artikel in de Belgische krant De Standaard stammen de twijfels over de sekse van Semenya al uit haar vroege jeugd. In het dorp waar ze toentertijd woonde, kennen de bewoners haar als een meisje. Maar, zo wordt er vermeld in het artikel, ze hield wel erg veel van voetballen en droeg geen rokken of jurken maar broeken.

Natuurlijk zullen deze jeugdherinneringen niet meespelen in het onderzoek dat de International Association of Athletics Federtions (IAAF) vanwege de grote aandacht voor deze kwestie toch maar laat uitvoeren. In dat onderzoek wordt vooral gekeken naar Semenya in genetisch opzicht. Blijkt ze te mannelijk, kan ze haar wereldtitel kwijt raken.

Terwijl ik dit schrijf, merk ik hoe belachelijk ik het zelf vind. Als er al sprake was van enige twijfel, had het IAAF deze voorafgaande aan de wedstrijd weg moeten nemen. Nu wordt er onderzoek gedaan naar Semenya’s sekse omdat het publiek zich afvraagt of ze daadwerkelijk wel een vrouw is. Laat die vrouw haar titel houden. En haar recht op een eigen identiteit. Hoeveel x of y chromosomen ze ook heeft, het is niet aan het publiek om te bepalen wie of wat ze is. Dat is aan haar.

Afbeelding: cc that james