Bi Visibility Day 2021

Beeld door Amanda Winnemuller
Beeld door Amanda Winnemuller
Willemijn Roodbol (redacteur)

Vandaag is het Bi Visibility Day oftewel de Dag van de Biseksualiteit. De oorsprong van deze dag ligt in de VS en werd voor het eerst gevierd in 1999 tijdens een evenement van de International Lesbian and Gay Association. Bi Visibility Day is ontstaan als een reactie op alle vooroordelen over biseksualiteit, zoals “biseksuelen willen alleen maar trio’s”, “biseksuelen doen het alleen maar voor de aandacht” en “biseksuelen durven gewoon niet uit de kast te komen”. Waarom specifiek 23 september? Deze dag is gekozen omdat het in de geboortemaand valt van de bekende biseksueel Freddie Mercury van Queen. De dag wordt gevierd in de VS, Europa, Nieuw-Zeeland en Japan.

Er is al veel onderzoek gedaan naar biseksualiteit in de natuur, met name onder de gewervelde (zoog)dieren. Een groot voorbeeld is de bonobo. Deze mensapen gebruiken seks onder andere als sociaal smeermiddel bij conflicten en ze maken daarbij geen onderscheid tussen seks met mannetjes- of vrouwtjesapen. Onderzoekers zien de wereld van seks bij mensen daarentegen wel heel zwart-wit. Óf homoseksualiteit óf heteroseksualiteit wordt onderzocht. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar biseksualiteit. Dit zwart-wit denken kan een historische reden hebben. Vroeger werd homoseksualiteit gezien als een ziekte en een ziekte heb je wel of niet. Onderzoek naar het grijze gebied werd er dus niet gedaan, want dat bestaan werd ontkend. In de jaren 50 kwam hier verandering in met de Kinsey-schaal van seksuoloog en bioloog Alfred Kinsey. Hij verdeelt de schaal in drie vlakken met uitsluitend homoseksueel en uitsluitend heteroseksueel als uitersten en daartussen een breed spectrum van biseksualiteit. Benieuwd naar waar jij staat op de Kinsey-schaal? Via deze link kan je een kort testje invullen.Tegenwoordig kan de Kinsey-schaal worden uitgebreid. Diverse seksualiteiten komen hierbij niet aan bod, zoals panseksualiteit of aseksualiteit.

Het belang van dagen zoals Bi Visibility Day is groot. Er moet een tegengeluid zijn tegen de wetenschap die het nog steeds moeilijk heeft met het erkennen van biseksualiteit, maar ook tegen het algemene hokjes denken waar alleen maar uitersten aan bod komen. Zolang dit begrip er nog niet is vragen we hier actief meer aandacht voor. Totdat je niet alleen op dagen zoals dit kan vieren wie je bent, niet bang hoeft te zijn voor onbegrip en trots kan voelen op je seksuele geaardheid, maar dat het de normaalste zaak van de wereld is, 365 dagen per jaar.

Voor de laatste nieuwtjes en updates rondom deze dag check het officiële Twitteraccount van Bi Visibility Day!

Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.

Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.