Borstvoeding taboe in VS
Sinds augustus houdt Jennifer James een blog bij over borstvoeden in het openbaar. Een oude foto van een voedende vrouw op een busstation confronteerde haar met het feit dat dat inmiddels volledig taboe is in de VS.
James is op zoek naar antwoord op de vraag: wat is er gebeurd tussen de jaren 1910-1920 en nu? Aan het begin van de vorige eeuw was een borstvoedende vrouw een bekend beeld, nu zie je nooit meer een vrouw voeden. Aan de hand van prachtige archieffoto’s komt ze voorzichtig met een aantal suggesties. De borst van de vrouw is geseksualiseerd, schrijft ze, en wordt niet meer met voeding geassocieerd. Ook is onder het mom van hygiëne en gezondheid de flesvoeding sterk gepromoot: ‘Don’t kill your baby’ heette een boek over poedermelk bijvoorbeeld. In ziekenhuizen werd de flesvoeding zelfs geforceerd door moeders van babies te scheiden na de geboorte en te laten wennen aan formula voordat de moeder eraan te pas kwam. Het zal ook wel wat met het buitenshuis werken van vrouwen te maken hebben, denkt ze, maar toch niet alles.
Bijgaande foto noemt ze striking. ‘It shows an African-American mother breastfeeding in 1937 in Greenville, MS. What once was normal in the black community has now shifted to abnormal. We all know breastfeeding rates among black women is the lowest in the country, but it wasn’t always this way. Something happened and I don’t think the shift to bottle-feeding can only be attributed to more mothers working outside of the home, although I’m sure working had a lot to do with it, just not everything. Attitudes changed and now breastfeeding isn’t the first form of infant-feeding with black mothers.’
Lees meer van Jennifer James