Ontruiming Bungehuis foto door Walter P Vijf
Ontruiming Bungehuis foto door Walter P Vijf
redactie • 24 feb 2015

BUNGEHUIS MET GEWELD ONTRUIMD

Afgelopen weekend bespraken we als redactie een steunbetuiging van LOVER aan de studenten die het Amsterdamse universiteitsgebouw het Bungehuis bezetten uit protest tegen de marktwerking in het universitaire onderwijs. Die steunbetuiging staat wat ons betreft nog immer, ondanks het feit dat het gebouw vandaag met geweld ontzet werd door de politie. Een verslag via een ooggetuige.

Rond zeven uur vanmorgen verzamelde zich een politiemacht in de Spuistraat, de ontruiming zelf begon rond elf uur en verliep niet zonder geweld. Buiten het oog van de perscamera’s kreeg een aantal studenten flinke klappen, zoals te zien op de video van onze ooggetuige. Daarop is ook duidelijk zichtbaar dat de studenten zich niet verzetten, ze liggen op de grond en ondergaan het geweld zonder een hand te verheffen. In totaal zijn zo’n vijf politiebussen vol arrestanten geladen. Er werden 46 arrestaties verricht.

Het Bungehuis, dat in totaal elf dagen werd bezet, is een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA. De bezetters eisten onder andere meer inspraak van studenten en docenten bij totstandkoming van beleid, meer vaste in plaats van tijdelijke contracten en het behoud van het Bungehuis voor de universiteit. Begin deze maand werd bekend dat het gebouw wordt verkocht aan vastgoedmaatschappij Aedes Real Estate.

De UvA spande een kort geding aan om de activisten uit het gebouw te krijgen en kreeg gelijk van de rechter. Die bepaalde donderdag dat de studenten moesten vertrekken en dat ze 1000 euro boete per dag zouden moeten betalen als ze dat niet deden.

De studenten, verenigd in ‘De Nieuwe Universiteit’ zijn niet van plan hun verzet te staken, lieten ze weten in een persbericht. De UvA heeft nooit serieus naar hun plannen willen luisteren, ‘maar ons alleen met financiële en dreiging van geweld onder druk willen zetten,’ stellen de studenten. ‘De Nieuwe Universiteit voelt zich dan ook genoodzaakt het verzet met hand en tand voort te zetten. Wij zullen ons altijd blijven inzetten voor een democratischer en transparanter hoger onderwijs systeem.’

De LOVER-redactie betreurt de aanpak van de UVA en de gemeente Amsterdam tegen studenten die geweldloos opkomen voor de kwaliteit van het onderwijs en blijft haar steun uitspreken voor hun verzet.

 

Uw reactie

Uw reactie