Dont get raped
Dont get raped
redactie • 18 dec 2015

Dating onder de dreiging van verkrachting

Strip

We leven in een wereld waarin een 46-jarige man een 18-jarig meisje kan verkrachten en er tijdens de rechtszaak mee kan wegkomen door het verweer aan te voeren dat hij ‘per ongeluk met zijn erectie in haar viel’. En nee, dit was geen gerechtshof in Riyad of Islamabad, maar in Londen, slechts ettelijke kilometers Kanaalwater van ons verwijderd. Maar over de zaak Abdulaziz gaan we het vandaag niet hebben, al plaatsen we er wel een link naar onderaan deze post. We zijn bang dat we van woede exploderen als we erover schrijven. Wat we wel hebben, is een stripje over hoe het is om als vrouw te daten in rape culture.

The Impossible Demands of Dating Under the Pressures of Rape Culture is – je raadde het misschien al – een stripje van Everyday Feminism. Wie zich als vrouw in het datingcircuit begeeft, krijgt een wagonlading adviezen over hoe je jezelf veilig kunt houden. Tegelijkertijd wordt er van ons verwacht dat we ons ontspannen, de lijn wat laten vieren, want hoe ontmoet je anders een leuke man? Maar als er iets ergs gebeurt, is het onze eigen schuld, dan waren we niet voorzichtig genoeg. ‘Dat had je kunnen weten toen je hem bij je thuis liet komen.’ Of de tegenhanger: ‘Dat had je kunnen weten toen je naar zijn huis toeging.’ Ook standaard: ‘Had je gedronken?’ ‘Dat krijg je ervan als je met onbekenden afspreekt die je alleen nog maar online hebt ontmoet.’

Wat de zaak Abdulaziz bewijst, is dat je zelfs niet veilig bent als je met een vriendin meegaat die een afspraakje heeft. Ook als je op de bank slaapt terwijl je vriendin het bed deelt met haar date, kun je ’s ochtends wakker worden met haar date bovenop je en zijn erectie in je. Hij kan aanvoeren dat zijn sperma in jou afkomstig is van de seks die hij eerder met je vriendin had en dat je hem zélf bovenop hem trok, en de jury spreekt hem vrij van verkrachting. En daar zit je dan. Zolang de verantwoordelijkheid voor seksueel geweld bij vrouwen wordt gelegd in plaats van bij mannen die verkrachten, blijft dating voor vrouwen een onderneming met onmogelijke eisen. Het stripje zegt alles.

part-1

2014-12-04-Risky-Date

K is Contributing Comic Artist for Everyday Feminism. They are a Canadian, non-binary, genderqueer, peoplequeer, mentally ill, critical feminist robot. They have a background in linguistics, information, privacy, and categorization, and human-centric design. They are the artist and writer for Robot Hugs, a twice-weekly webcomic about (among other things) gender, identity, feminism, mental health, and cats. Follow them on Twitter at @RobotHugsComic.

Wie meer wil weten over de zaak Abdulaziz: Man Who Claimed He 'Fell' and Penetrated Teen Is Cleared of Rape Charges, bij Jezebel.

Uw reactie

Uw reactie