De boezems 'queeren'

the archives bij COC Leiden

Janiek Kistemaker • 14 sep 2010

Voor de meeste vrouwen is mastectomie een dreiging waar zij liever niet aan denken. Voor de meeste transmannen is het een bevrijding. Maar hoe is het voor de borsten die dit overkomt? Sinds enige tijd is het mogelijk om vanuit een heel ander perspectief naar borsten te kijken. Conceptueel kunstenaar Joli(e) (pseudoniem voor Jiro Ghianni) ziet hoe zijn borsten inmiddels een geheel eigen leven leiden en volgt hun avonturen op de voet. Dat kunt u ook doen, middels het blog van de kunstenaar. In het weekend van 18 en 19 september 2010 krijgt u bovendien de unieke kans om De Boezems te zien deelnemen aan Kunstroute 2010 in Leiden: for queering the archives one does(n’t) need art space.

Wat begon als een middel om de tijd van herstel na ‘de operatie’ door te komen, is uitgemond in een gestaag groeiend kunstproject: Ontboezemingen, een serie cartoons over het wel en wee van twee ontboezemde boezems. Met de esthetiek van twee licht lekkende Barbapappa’s met een gaatje in hun hoofd scheren De Boezems over de toppen van de actualiteit en raken zij verzeild in de uiterste uithoeken van gender en seksualiteit. Maar nooit zonder humor ....

Ik ga hier uw kostbare tijd niet verdoen door alvast wat uit de school te klappen, maar verwijs u onmiddellijk door naar de website van De Boezems. Klik hier en doe alstublieft uw gordel om.

Wilt u het werk van kunstenaar Joli(e) zien temidden van andere kunstuitingen uit de LGBT-wereld, ga dan komend weekend kijken bij COC Leiden. Het programma van de manifestatie 'for queering the archives one does(n’t) need art space' is te vinden op hun website.