De hoofdredacteur van de Donald Duck is ook geen eend

Janiek Kistemaker • 16 mrt 2009

De nieuwe hoofdredacteur van Zij aan Zij is een man. Franc Craanen, naar eigen zeggen groot geworden bij Avant Garde, volgt Maria van Oosten op, die wel als uitgeefster aan het blad verbonden blijft. Mogelijke bedenkingen bij de lezeressen treedt hij met jongensachtige humor tegemoet.

“De hoofdredacteur van de Donald Duck is tenslotte ook geen eend, dus waarom zou een jongen van 42 hele jaren geen hoofdredacteur kunnen zijn van Zij aan Zij?” schrijft Craanen in zijn eerste redactioneel.
Tevens kondigt hij een nieuwe koers aan: “De ambities zijn woest en wild. Zij aan Zij als volwaardige lesbische glossy.” Als om zijn woorden kracht bij te zetten presenteert hij in het nieuwste nummer een exclusief interview met zangeres Annie Lennox. En wie de laatste bladzijde daarvan omslaat, staat oog in oog met ‘de mannelijke zijde van de moderne lesbiënne’. Toeval?

Franc Craanen schreef eerder voor bladen als Elle en Winq, maar ook voor Viva en Beau Monde. Ook nu heeft hij meer ijzers tegelijk in het vuur. Hij is persvoorlichter van COC Nederland en brengt samen met uitgever John Medendorp sinds vorig jaar een nieuw mannenblad op de markt: ‘Man Male Macho’, alleen voor échte mannen. Had de hoofdredacteur van dát blad ook een vrouw kunnen zijn?